2018. április 29., vasárnap

GYÁRFÁSNAK VOLT INDÍTÉKA ÉS KAPCSOLATA IS - MONDJA A FENYŐ-ÜGY EGYKORI FŐNYOMOZÓJA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.04.28.


Már az 1998-as Fenyő-gyilkosság után pár hónappal képbe került Gyárfás Tamás is, nem sokkal később pedig már azt is tudták a nyomozók, hogy a sportvezető-médiavállalkozónak nem csak a befolyásos elitek, de az alvilág irányában is vannak kapcsolatai. Hogy akkkor vajon miért kellett mégis húsz évet várni a gyanúsítotti idézésre, erről árul el izgalmas kulisszatitkokat az Átlátszónak Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredes, az eset korábbi főnyomozója.

Ami itt van, az nem közbiztonság” – a kemény szavakat Horn Gyula akkori miniszterelnök mondta azután, hogy 1998 februárjában a nyílt utcán, délutáni csúcsforgalomban hidegvérrel kivégezték a VICO médiabirodalom, azaz a Népszava és a Nők Lapja, valamint számos kisebb-nagyobb kiadvány tulajdonosát. Csaknem húsz év kellett ahhoz, hogy a nyomozók a szlovák Jozef Rohac személyében tettest fogjanak, majd vélelmezett a felbujtókat, Portik Tamást és Gyárfás Tamást is megnevezzék.

Fenyő János jóindulattal is ellentmondásos személyiségként volt jellemezhető: tehetségét és munkaszenvedélyét senki sem vitatta, stílusa azonban közelebb állt a vadnyugati akcióhősökéhez, mint a vállalatvezetőkéhez, számos üzletfelével volt elszámolási vitája. A nagyobb kaliberű haragosokat a mostanában sokat emlegetett Perczel-videó – Brády Zoltán dokumentumfilmje Fenyő pszichológusáról – nevezte meg: Princz Gábor bankárt, az újabban fegyverügyletekkel kapcsolatban emlegetett Székely Herbertet, aki egy ideig Fenyő titkára volt, illetve Gyárfás Tamást.

A nyomozás mégis ólomlábakon haladt, senkivel nem passzoltak a tetthelyen és környékén talált DNS-ek, a fordulat akkor következett be, amikor Jozef Rohacot lekapcsolták Prágában. Az ő DNS-se megegyezik az egyikkel, amit a helyszínen rögzítettek. Rohacot azóta elítélték az Aranykéz utcai 1998-as robbantásos merénylet és a Fenyő-gyilkosság elkövetőjeként, míg Portik Tamást az Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként – csakhogy utóbbi szerepét illetően perújítási nyomozást rendelt el tavaly a Fővárosi Ítélőtábla...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.