2018. április 8., vasárnap

HOL SZAVAZNAK SOKAN 2014-HEZ KÉPEST

INDEX
Szerző: SZÉMANN TAMÁS (ADATVIZUALIZÁCIÓ), RA
2018.04.08.


Ebben az írásunkban foglalkozunk azzal hosszan, hogy vajon a rekordrészvétel (a napközbeni adatok még 2002-ben sem voltak ekkorák) vajon kinek kedvezhet. Természetesen olvassák el azt az írást, de a poént kénytelenek vagyunk lelőni, egyelőre nem tudni, hogy ki jár jól a magas részvétellel.

Elképzelhető, hogy rengeteg, eddig passzív ember elment szavazni, mert el akarja küldeni a kormányt. Általában egyébként ez szokott történni, azt mondják, a magas részvétel az ellenzéknek szokott kedvezni. De simán lehet, hogy a Fidesz nagyon durvát mozgósított, és mindenkit elvisz az urnákhoz a migránsos-ijesztgetős kampányolás. Nem tudni még.

Mi viszont csináltunk egy térképet, amelyen a 3 órás részvételi adatokat vetettük össze a 2014-es végleges részvételi adatokkal. A százalékpontos különbséget jeleztük (vagyis ha 2014-ben 65 százaléknyian mentek el, most pedig 35-nél tartanak, akkor a 30 lesz a bűvös szám. Minél kisebb a szám, annál jobb a 2014-hez viszonyított mozgósítás.).

Böngéssze, hogy az ön körzetében sokan mentek-e eddig 2014-hez képest. Ami látszik: a Hegyvidéken, Nyugat-Magyarországon és az északkeleti határ mellett vannak lemaradva. Ezek jobbára fideszes környékek. Az Alföldön viszont sokan szavaznak, Lázár körzete 15.00 órakor a relatív rekorder...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.