2018. április 24., kedd

ÍGY VESZÍTETTE EL AZ ELLENZÉK EGÉSZ MISKOLCOT

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2018.04.24.


Az országos eredményekhez képest gyengén szerepelt a Fidesz és a helyi jelöltjeik is. Mégis behúzták mindkét acélvárosi mandátumot.

Már Acélváros is narancssárga: így ne lenne újabb kétharmad? – írtuk decemberben, amikor megjött az első, a Republikon Intézet által készített felmérés Miskolcról, Borsod megye 2-es választókerületéből. Aztán négy hónappal később Acélváros tényleg narancssárga lett, és harmadszor is meglett a Fidesz kétharmada.

Négy éve ezt a körzetet az MSZP még el tudta hozni a Fidesz elől, Miskolc másik felét viszont akkor is a Fidesz nyerte. Igaz, mindkét választókerületben nagyon szoros volt a verseny:
- az 1-es körzetet 33,7 százalékkal nyerte meg a fideszes Csöbör Katalin, a Jobbik jelöltje, 
Badány Lajos 30,5 százalékot, a baloldali összefogásé, Nagy-Korsa Judit 28,6 százalékot kapott,
a 2-es választókerületet az MSZP-s Varga László nyerte még szűkebb különbséggel, 14798 szavazatot (31,39%) szerzett az összefogás jelöltjeként, Sebestyén László (Fidesz-KDNP) 14560 szavazatot gyűjtött (30,89%), míg a jobbikos Pakusza Zoltán 14425 voksot (30,6%).

2018-ban viszont mindkét helyen nyert a fideszes jelölt, annak ellenére, hogy a miskolci ellenzékiek a kampány során végig nagyon bíztak a sikerükben. Még az is felvetődött bennük, hogy a Fidesz csak a harmadik lesz a városban. Az eredmény így is nagyon szoros lett, tényleg Csatatér-körezetekről volt szó, az egész országban ebben a két választókerületben győztek a legalacsonyabb szavazataránnyal a kormánypárti jelöltek. De győztek, és a különbségre csak a vesztesek fognak emlékezni.

- Az 1-es körzetben ismét Csöbör Katalin nyert, mindössze 127 szavazattal Jakab Péter, a Jobbik szóvivője előtt. A harmadik a DK-s Debreczeni József lett, messze lemaradva a maga 11,5 százalékával.
- Borsod 2-ben pedig a rejtélyes fideszes, Kriza Ákos polgármestere embere, Hubay György győzött 38 százalékkal. A második a címvédő MSZP-s Varga lett, 29,9 százalékkal, a harmadik pedig a jobbikos Pakusza Zoltán, 28,2 százalékkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.