2018. április 11., szerda

ITT VALAMI NINCS RENDBEN, ELTŰNT MIND A 11 EZER VÁLASZTÁSI JEGYZŐKÖNYV AZ NVI-NÉL, ÉS CSAK SZOMBATRA LESZ MEG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.04.11.


Csak szombaton lesz újra elérhető a 11 ezer választási bizottsági jegyzőkönyv az április 8-i parlamenti választásokról. A jegyzőkönyvek akkor tűntek el, amikor a megméretés napján összeomlott a Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere, amelyet teljesen azóta sem állítottak helyre – derül ki a 24.hu cikkéből. A portál MSZP-től kapott információkra hivatkozó cikke szerint a kimagasló teljesítményéért egymillió forinttal jutalmazott Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatok egyelőre nem is lesznek elérhetőek. Eltűntek a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai is, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival.

A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere április 8-án vasárnap délután omlott össze, az adatokat közlő honlap, a valasztas.hu lebutított formában működik, csak a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott 12 határozata érhető el, valamint a szavazás idején történt rendkívüli események listája, amelyekből megtudható például, hogy hol szólalt meg a csengő a szavazóhelyiségnek helyet adó iskolában a választás ideje alatt.

Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy a valasztas.hu ismét teljes normálisan funkcionáljon. Egy informatikai szakértő a 24.hu-nak azt mondta, az eltelő egy hét olyan hosszú idő, hogy az valószínűsíti, az adatokkal történt valamilyen probléma.

Ez azt jelenti, hogy akár adatvesztés is történhetett.

Minden más hibát órák, esetleg 1-2 nap alatt javítani lehetne.

Miközben egyre több választóköri végeredménnyel, gyanús szavazatszámlálással kapcsolatban merülnek fel kérdések, például Baján, az MSZP az NVB-delegáltjukon keresztül próbálja beszerezni a helyi választóköri jegyzőkönyveket. A dokumentumok átadása azonban szintén napokba telhet.

Az LMP néhány órája közölte, most már annyira kezd bűzleni az egész vasárnapi választás, hogy teljes körű újraszámlálást követel. Ezt akarja a Demokratikus Koalíció és most már a Jobbik is.

Pálffy Ilona később az enyhén szólva kormányközeli Echo TV-ben arról beszélt, az., hogy a valasztas.hu néha elérhetetlen volt vagy akadozott, nem jelenti azt, hogy az informatikai rendszer is összeomlott volna. Szerinte csak kívülről nem volt elérhető az oldal, ezen túl minden rendben volt. Ígéretet tett, hogy szerda délre beszkennelik az összes választási jegyzőkönyvet, összehasonlítják a rendszerben rögzített adatokkal, aztán átadják a pártoknak. Közlése szerint még egy párt sem fordult hozzájuk a jegyzőkönyvek átadásának a kérésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.