2018. április 3., kedd

KARÁCSONY GERGELY: TÖK NORMÁLIS SRÁC VAGYOK, SOHA EGY FORINTOT NEM LOPNÉK EL

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL, PETŐ PÉTER
2018.04.03.


Ha sokan elmennek szavazni és a szavazatok koncentrálódnak, a Fidesznek vége – mondta lapunknak adott interjújában Karácsony Gergely. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint ez a társadalom tönkre van téve. A Jobbikról azt mondta: a hitelességét vizsgálva több problémája van a párttal, mint 2011-ben, de egy korlátozott mandátumú, a jogállamiságot helyreállító együttműködést lehetséges tart. Beszélt még bátyja Echo TV-nek adott nyilatkozatáról, az MSZP átalakulásáról és arról, milyen egyszerű dolgokon kellene változtatni az országban.

Mindkét szerepkört ismeri, kinek van nehezebb dolga szűk egy héttel a választás előtt, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének vagy egy közvélemény-kutató cég kutatási igazgatójának?

Eddig úgy tűnt, nehezebb csinálni, mint magyarázni. De közvélemény-kutatóként most aggódnék amiatt, hogy el lehet-e találni a választási eredményt. A közvélemény-kutatói debütálásom egyébként 2002-ben volt: magas volt a részvétel, és megbukott a Fidesz. Én pedig annál a cégnél, a Mediánnál dolgoztam, amelyik egyedüliként jósolta meg a kormányváltást. Politikusként most sem jósolok mást, mint akkor: magas részvételt és a Fidesz bukását.

De most egyetlen cég sem jósolja ezt. Mi ennek az oka?

Az, hogy a Fidesz megosztó és megfélemlítő politikája, illetve a visszalépések és az átszavazások miatt kiszámíthatatlan, mi történik majd. Ha a felmérések döntenének, Hódmezővásárhely polgármestere ma Lázár János bábja lenne. Nem ő az, a részvétel meglepően magas volt, ahogy Érpatakon is, ami egy speciális történet, de ezek a választások azt jelzik, hogy valami van a levegőben. Jó közvéleményt-kutatást készíteni olyan nyilvánosságban lehet, amelyikben az emberek szabadon beszélnek a gondolataikról.

Ön is azt mondja, a részvételi arányon múlik a kormányváltás?

A részvételen és azon, hogy az emberek mennyire szavaznak taktikusan, vagyis egyszerre szívvel és ésszel. Ha sokan elmennek és a szavazatok koncentrálódnak, akkor a Fidesznek vége.

Vége?

A Fidesz-kormányzásnak legalábbis vége. És ha elveszítik a választást, úgy egymásnak esnek, hogy a ma ismert Fidesz felrobban.

Mit jelent az ön értelmezésében a taktikai szavazás?

A kormányváltáshoz vezető legokosabb taktika, hogy ránk kell szavazni.

Ez az ön taktikája. A legtöbben viszont azt értik alatta, hogy egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell voksolni. Ehhez mit szól?

A legtöbb körzetben, ahol a Fideszt le lehet váltani, ott a baloldali jelölt esélyes. A kormányt a baloldal váltja le...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.