2018. április 24., kedd

LONDONI KIVÁNDORLÁSI KISOKOS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.04.24.


Nyilván a témából könyvet lehetne írni, tehát nem állítom, hogy Péter posztjában minden a lehető legnagyobb részletességgel benne lesz. (Korábban arról írt, milyen az élet egy angliai buszgarázsban.) Viszont arra tökéletes, hogy felvillantson egy pár témakört, kérdést, méghozzá olyasvalakitől, aki Londonban él, így azt is látja, amit egyébként a leírások és az álláshirdetések nem mutatnak meg. (A képeket is köszönöm neki!)

Mire számolhatsz, ha idejöttél?

Először is London egyáltalán nem olyan esős és borús, mint azt otthon hiszik. Viszont nagyon gyorsan változik az időjárás. Nincs télen olyan hideg, nyáron olyan meleg. Viszont koszos. Nagyon. Iszonyatosan sok a szemét mindenhol. De 47%-a zöldterület, így 500 méteren belül találsz egy parkot. Na ennyit a turisztikáról.

Munkakeresés

Otthonról nem lehet, szóba se állnak veled. Itt kell csinálni, kell angol telefonszám, és tudnod kell angolul. Nem olyan nyelvvizsga-szinten, hanem tényleg. Nem kíváncsiak a Shakespeare angolra, viszont természetes, hogy megérted.

Hivatalban, jogi ügyekben, kórházban kérhetsz tolmácsot, de a boltban és a melóhelyen nem lesz. És igen, az első és legnehezebb pont, hogy telefonon megértsd, amit mondanak és tudj válaszolni.

Ha ez nincs meg, akkor ne is gondolkodj az idejövetelben, mert abból sok jó nem valószínű, hogy lesz. Az csak kuncsorgáshoz, alapmunkákhoz vezet akkor is, ha három diplomád van.

A magyarországi előéleted a legtöbb esetben nem ér semmit. Lehet, hogy otthon középvezető voltál, te igazgattad a komplett irodát, itt nem fogod. Elölről kell kezdeni mindent.

Ha jó szakmád van - egészségügy, IT - könnyebben kapsz munkát, minden más esetben fel kell készülni arra, hogy esetleg teljesen mást csinálsz (mosogatsz, polcot pakolsz, csomagolsz, stb...).

Később előbbre lehet lépni, de az elején tuti, hogy nagyon gyorsan kell valamit találni, mert az semmi pénz, amivel idejössz nagyon gyorsan fogy.

Munkavégzés

Munkától függ, sok tapasztalatom nincs más állásokkal. A törvény szerint heti egy pihenőnapot kell kiadni, és egy héten legfeljebb 48 órát dolgozhatsz átlagban. De persze ott a túlóra, amit itt nem szeretnek kifizetni, az kvázi szívesség.

Benne is van a munkaszerződésedben: „you will be asked to work overtime”. Nem illik nemet mondani. Irodai munka esetén jó eséllyel 9-től dolgozol fél vagy egy óra ebédszünettel hétfőtől péntekig vagy szombatig, napi nyolc órában. Tehát ha egy óra az ebédszünet, akkor 9-6 között.

Évente 20-25 szabadnap jár (plusz az idő elteltével a loyalty day-ek). Ezen felül van 9 munkaszüneti nap (bank holiday), amikor sokan nem dolgoznak, de itt évente egy olyan nap van, amikor tényleg megáll az élet, ez pedig december 25.

Minden más napon az üzletek egy része, az irodák egy része nyitva van, és lehet, hogy dolgoznod kell. Vicces módon a bank holiday-ek nem kapcsolódnak semmilyen állami ünnephez, csak úgy vannak.

Január 1, nagypéntek, húsvét hétfő, két nap májusban, egy augusztusban és december 25-26. Skóciában, Wales-ben, és Észak-Írországban egy-egy nap eltérések vannak. Viszont alkalmazottat nem olyan könnyű kirúgni itt, mint otthon - na nem is lehetetlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.