2018. április 3., kedd

MAGYAR PEDAGÓGUSBÓL 50 FÖLÖTT NÉMETORSZÁGI ÁPOLÓ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Manó
2018.04.03.


A blog rendszeres olvasói talán emlékeznek még Manóra, aki többször írt már Németországból, ahol immár négy éve él. Az elmúlt lassan négy évet pedig mi is végigkövethettük egy-egy írásban. Lássuk, hol tart most az életében!

„Már többször beszámoltam németországi életemről, így 50 felett, most újra eljött a számadás ideje. Júliusban lesz már 4 éve, hogy kijöttem Németországba dolgozni.

Az elhatározást megelőzte sok minden.

#1 Egy olyan pár, aki felvállalja a háttér ápolását - ez azt jelenti, hogy gondoskodott édesapámról (főzött-mosott rá, apukám egy másik lakásban lakott, ő sajnos 2 éve meghalt) és gondoskodott az akkor 16 éves kamaszfiamról is.

Minden elismerésem az övé, mert ezt nem vállalja mindenki. Mindennap beszéltünk Skype-on vagy telefonon - hála a technikának -, de azért főzési tanácsokat szóban adni egészen más, mint megmutatni.

#2 OKJ 54 elvégzése

#3 némettanulás

#4 Minden fellelhető info begyűjtése

Minden aránylag zökkenőmentesen zajlott.

A családnak enni kell adni

Kezdetben idősotthonban dolgoztam. Persze olyan kevés némettudással hol is lehetne máshol? Magyarországon 50 évesen elvégeztem az OKJ ápolónői sulit és tanultam a német nyelvet is, miközben dolgoztam.

Pedagógusi diplomám van, de nem mentem vele valami sokra. Mondhatjuk, hogy az nem egy szakma, hanem HIVATÁS, de tök mindegy, a családodnak enni kell adni, ahhoz pedig pénz kell. Én a pedagógiából nem tudtam megélni, ezt tudom - lehet, hogy más igen..."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.