2018. április 13., péntek

MAGYARORSZÁGON VÉGE A DEMOKRÁCIÁNAK, SŐT, IGAZÁBÓL MÁR MEG IS HALT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.13.


- Nem kizárt, hogy az illiberális úton haladó közép-európai államok visszajutnak Moszkva érdekövezetébe, az orbánizmus a gulyáskommunizmus reinkarnációja

- Orbán Viktor gyorsan lép,hogy valóra váltsa fenyegetését a "Soros-zsoldosokkal" szemben, a nép már nem bízhat abban, hogy érvényesülnek az alapértékek

- Heller Ágnes: a kormányfő megmérgezi és tönkreteszi a magyarok lelkét, de ajánlatos, ha Európa résen van

Washington Post

1. A Freedom House legújabb jelentése alapján a kommentár egyenesen lehangolónak minősíti a demokrácia állapotát Közép-Európában. Mint ismeretes, a felmérés azt állapította meg, hogy ezek az országokban az illiberalizmus lett a normális állapot. A cikk külön idézi, hogy az Orbán-féle illiberális demokrácia igazából visszatérést jelent gulyáskommunizmushoz, amikor csak ritkán üldözték az embereket nézeteikért, viszont nem léteztek független intézmények és nem volt különbség a párt és az állam között. És sajnálatos módon az amerikai elnök jelenlegi hozzáállása sajtóhoz csak felbátorítja ezeket a politikusokat, akik szintén álhíreket vetne be, illetve közülük egyesek a keresztény Európa védelmezőinek állítják be magukat a muzulmán invázióval szemben.

A helyzet olyannyira romlott, hogy Magyarországot és Bulgáriát már nem lehet konszolidált demokráciának tekinteni és Lengyelország is közel jár ahhoz, hogy kikerüljön ebből a kategóriából. A lap hozzáteszi, hogy Orbán Viktor ismételt megválasztásával valószínűleg csak még rosszabbra fordulnak a dolgok.

Yascha Mounk, harvardi politológus emlékeztet arra, hogy a magyar miniszterelnök puszta propaganda eszközt csinált a közmédiából, a bíráló magán sajtó jelentős részét pedig hozzá hű üzletemberek kezére juttatta. Az ellenzéki pártokra vaskos büntetéseket szabtak ki. Márpedig Orbán a nagy győzelem birtokában várhatóan még inkább érvényesíteni fogja felfogását. Ő ellenőrzi az igazságszolgáltatást, a választási gépezetet. Már többször is kinyilvánította, hogy létveszélynek tekinteni nem csak a maga, hanem a magyar nemzet szempontjából is, ha a mostani kormányellenes erők jutnának hatalomra. Immár nehéz elképzelni, hogy saját akaratából feladná hivatalát. Mounk sajnálatosnak tartja, hogy az EU elfogadta a választási eredményt és nemigen tett bármit is, hogy megbüntesse a rendszert.

Mindebből két következtetés lehet levonni: 1. a kelet-közép-európai államok eltávolodnak a nyugati demokráciáktól, és lehet, hogy visszacsúsznak Oroszország vonzáskörzetébe. Annak azonban alapvető kihatása volna a Nyugat számára. 2. Ha az Egyesült Államok nem tölt be következetes és erőteljes szerepet a demokrácia megvédésében, illetve előmozdításában, akkor annak az USA megfizeti az árát. Nem luxus, hogy legyenek demokratikus szövetségesek, sőt szükségszerű Amerika biztonsága és jóléte érdekében.

2. A világ szempontjából aggasztó, hogy Magyarországon haldoklik a demokrácia. Sőt a kommentár szerint már odáig jutottak a dolgok, hogy inkább múlt időben kellene róla beszélni. Még vannak szabad választások, de ezek már nem tisztességesek. Orbán Viktor oly mértékben a maga javára módosította a feltételeket, hogy a Fidesz a szavazatok 48 %-val jutott kétharmadhoz. A legjobban talán úgy lehet leírni azt, ami van, hogy diktokrácia (demokratúra – a szerk. megj.). Azaz gyakorlatilag egypártrendszer, ahol a vetélytársaknak nincs esélyük győzni. A legijesztőbb, hogy mindez milyen szélsebesen ment végbe. Ez részben a rossz gazdasági helyzeten, részben a balszerencsén múlt. Az emberek elűzték a gazdasági bajokért felelős szocialistákat, csak azt nem értették, mennyire veszedelmes Orbán, a maga tekintélyelvű hajlamaival. Az elit látta, csak nem tudta megállítani.

A politikus azután gyorsan kimutatta a foga fehérjét. Mindent csak azért tett immár kormányon, hogy megszilárdítsa a saját hatalmát. De a helyzet csak ezután fordult igazán rosszra. Már ott tart, hogy a nyolcadikosoknak készült tankönyvben démonizálja a menekülteket. Soros pedig a nyíltan antiszemita propaganda célpontja lett. Magyarország nem fasiszta, de nem is nem fasiszta, a kettő között van. Ráadásul a jelenséget az egész világon meg lehet figyelni, amihez még hozzájön a migránsok által keltett riadalom. Ily módon az ellentétek már nem a bal- és jobboldal, hanem a kozmopoliták és a nacionalisták között húzódik, vagyis súlyosabb, mert a tét az identitás, ami még keményebb indulatokat vált ki, mint az ideológia.

A legszörnyűbb azonban, hogy mindez bátorítja a világvége-szemléletmódot. Vagyis ha most nem győzöl, akkor oda a szeretett ország és ez azután még a legantidemokratikusabb taktikát is igazolja. A kutatók ezért mutatták ki, hogy a támogatókat nem zavarja Orbán diktatórikus fordulata. Azt csinálja, amit kell. Jópofa, hogy ha az országot elsőbbségét hirdeted, akkor az utolsó helyre rangsorolod a demokráciát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.