2018. április 5., csütörtök

MÁSFÉL ÉVE NINCS ÉRDEMI KORMÁNYZÁS - A TÁRSADALOM AKTIVIZÁLÓDÁSA AZT MUTATJA, SOKAN MONDJÁK: ELÉG VOLT A JELENLEGI HATALOMGYAKORLÁSBÓL - VÉLI BOD PÉTER ÁKOS. INTERJÚ

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HAJDÚ PÉTER
2018.04.05.


A civil szféra aktivizálódása túlmutat a pártalkukon, és sok fiatalt mozgósít; a kisember sem gondolhatja azt, hogy amikor a miniszterelnök nyilvánosan fenyeget sokakat, nemzetközi cégeket üldöznek el az országból, akkor ő biztonságban van – nyilatkozta lapunknak Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdászprofesszora. A korábbi jegybankelnök szerint másfél éve látszatkormányzás folyik, ez jó a gazdaságnak, az viszont nem, hogy továbbra sincsenek megoldva az oktatás és az egészségügy súlyos problémái.

Elvállalná a miniszterelnöki tisztséget, ha az ellenzék győzne április 8-án, és szakértői kormányt alakítana?
– A feleségem jól ismeri a választ, de beszélgetésünk pillanatában igencsak hipotetikus a kérdés, hiszen még csak elképzeléseink, reményeink lehetnek a hét végi választás eredményéről. A kérdés akkor lesz aktuális, ha már tudjuk, melyik párt hány mandátumot szerzett, ki kapta meg a kormányalakítási felkérést a köztársasági elnöktől.

Azért is kérdeztem a hajlandóságáról, mert az MSZP és a Jobbik arról beszél, hogy szakértői kormányra lenne szükség az ellenzék győzelme esetén.

– A szakértői kormánynak van racionalitása, hiszen ellenzéki győzelem esetén nagyon eltérő indíttatású pártoknak kellene együtt kormányozniuk, amit leghatékonyabban technokrata kormánnyal lehetne megvalósítani, amely mögött az ellenzéki pártok frakciói állnának.

Bárki is lesz az új kormányfő, mi lenne a legfontosabb feladata a politikai és a gazdasági életben?

– Az elmúlt nyolc évben nagyon sok aknát rejtett el a jelenlegi kurzus a jogszabályok között, amelyek megnehezíthetik a jövendőbeli kormány dolgát. Ezért feltétlenül egybehangzó akarat kell a jövendőbeli kormánypártoktól, hogy ezeket az akadályokat mihamarabb meg kell szüntetni. Én egyébként azt sem zárnám ki, hogy a jelenlegi kormánypártok padsoraiban is ülnek olyanok, akik egyetértenek ezzel. Hiszen a személyre vagy adott szituációra szabott jogszabályok nagyon félrevihetik a kormányzást és ezzel az országot, ahol a jelenlegi kormánykörök hatalomgyakorlása egyre messzebb kerül a népakarattól. S ennek az árát egyszer meg kell fizetni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.