2018. április 25., szerda

MILYEN VOLT 2017-BEN GYEREKNEK LENNI MAGYARORSZÁGON?

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ZSÓFI
2018.04.24.


A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kedden kiadott jelentése, amely a tavaly elfogadott, illetve hatályba lépett jogszabályok, publikált szakmai anyagok, statisztikai és információs források és megjelent tudósítások, médiamegjelenések alapján elemzi a magyar gyerekek helyzetét sok szempontból szomorú képet fest.

Nehéz anyagi helyzet


2017-ben ugyan kevésbé volt a vizsgált forrásokban előtérben a gyermekszegénység, a gyermekéhezés és a depriváció kérdése, mint korábbi években, főleg a 2008-as gazdasági válságot követő évekhez képest, a szociális biztonság továbbra sincs minden gyerek számára biztosítva.
- A KSH 2017-ben kiadott adatai szerint tavaly kevesebben részesültek családi pótlékban és gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES).
- A bölcsődés gyerekek száma magasabb az előző évhez képest, emellett pedig nagy a bölcsődei helyhiány.
- A napközbeni ellátáshoz hozzá nem férő 3 éven aluli gyerekek száma 400-zal nőtt az előző évhez képest, ez így 70 ezer gyereket jelent.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy annak ellenére, hogy ezt elvileg törvény tiltja, a gyakorlatban minden 3. gyereket anyagi helyzete miatt emelték ki a családjából.

Állapotok a gyermekotthonokban


Konkrét és rendszerszintű visszásságok tapasztalhatók a magyar gyermekotthonokban. A jelentés felhívja arra a figyelmet, hogy az

állami gondoskodásban élő gyerekek esetében gyakran felmerül, hogy „másodrendű” állampolgárként kezeli őket a rendszer. Hátrányt szenvednek az oktatásban, a tehetséggondozásban, az életkezdési lehetőségekben – és általában ezek a problémák „láthatatlanok” a társadalom többi tagja számára.”

Emlékeztet a gödi Topházban készült felvételekre is, amelyekből kiderült, milyen embertelen körülmények közt tartják az otthon lakóit.

- 2017-ben közel 550, 3 éven aluli gyermek élt Magyarországon olyan gyermekotthonban, amely nem nyújtott szükségleteinek megfelelő ellátást.
- A Zalaegerszegi Gyermekotthonban a szabad levegőn tartózkodás megvonását büntetésként alkalmazzák, általában 1 hét időtartamban, de volt olyan is, aki 3 hónapig nem mehetett ki. A szakdolgozók verbális és fizikai módon bántalmazták a gyerekeket.
- A gyermek- és lakásotthonban élő gyerekek harmada fogyatékossággal élő, míg a fogyatékos gyerekek gondozására szakosodott különleges nevelőszülők száma a 2017-es adatok szerint 20 százalékkal csökkent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.