2018. április 9., hétfő

NAGYOBB ÚR Ő, MINT AZ ISTEN, ORBÁN LESZ A FEJEDELEM

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.04.09.


...A hangulatot talán az jellemzi leginkább, ami kritikát Hann Endre kapott négy nappal a voksolás előtt. A Medián épp a HVG hasábjain jelezte, hogy szerintük a kétharmadnak áll a zászló, de mindenkitől csak megfeddést kapott az intézet. Mondván a szavazók kedvét szegi az ilyen információ, ami ellentmond az országban érezhető közhangulatnak. Csak elég sokaknak kell megindulniuk az urnák felé, és akkor fordítható a helyzet. Még a koordináció hiánya sem akkora probléma, mert majd tudni fogja a választó, mit kell tennie. Csak legyen meg a 70 százalék, és akkor majd ég a Medián.

Aztán meglett a 70 százalék, mégis az ellenzék égett le. Úgy tűnt Hódmezővásárhely után, hogy megmozdult valami a magyar politikában. Orbán Viktor viszont tántorítatlan maradt, ment tovább előre a pokol legbelső bugyraiba. Túl sok volt az elemi szintű sorosozás? Akkor legyen több, hosszabbítsuk meg az ENSZ-ig. Nem volt semmi túl nagy kamu, vagy túlságosan gyűlöletkeltő, hogy ne használja fel kampányához. Maximumra tekerte mindazt, amihez már több párttársának sem volt igazából gyomra. Ezzel szép lassan a Fidesz egyetlen arca maradt Orbán. Székesfehérváron úgy zárta a kampányt, hogy az újságírók erőtlenséget éreztek rajta, és magányosnak látták.

Nem volt egy celeb sem mögötte. Nem volt más szónok, csak a vendéglátó fehérváriak. Már nem kell Orbánnak műsorvezető, politikusi kíséret, felvezető párttárs, külföldi vendég, távoli videóüzenet. Még csak tömeg sem kell. Olyan mutatványt tudott ugyanis bemutatni az általa uralt gépezettel, ami minden mást fölöslegessé tett. Visszatekintve a kampány utolsó heteiben kialakult látszat csalt. És valamilyen mértékig csalt a Fidesz is. Hogy ez mennyivel haladta meg a plakáttükrözést és a tiltott kampányfinanszírozást, az óvodások simogatását és az ellenőrizetlen határon túli levélszavazatokat, azt egyelőre nem tudjuk.

Orbán már nem csak az üzenet, az ígéret és a program egy személyben, de csak ő ismeri a knowhow-t, és üzemelteti hozzá a gépezetet. Ő tudja, hogyan jött össze a 70 százalékos részvétel mellett a hajszál híján 50 százalékos Fidesz. A győzelem mértéke ugyanis arra enged következtetni, hogy itt a gépház minden fogaskereke ezen dolgozott, és vasárnap estig a tömítéssel sem volt semmi baj.

Ahogy telnek az évek Orbán Viktor alatt, úgy válik a kormányfő egyre magányosabbá a csúcson. Ez 2018-ban kiteljesedett. Most már a párt is inkább visszahúzta, mint segítette. Hozzá van bekötve az egész gépezet. Mostantól feltétel nélküli hűséget várhat el és követelhet meg azoktól, akik valaha autonóm személyiségük maradékát őrizték. Maholnap felköltözik a várba, a rezsim presztízsberuházásai pedig megépülnek, a kétharmad emlékműveivé válnak. Az ellenzék által lassan 20 éve láttatott képletes koronázás közel van. Mégsem viccelődhet ezzel senki, aki korábban tette. Ahhoz az ellenzék eljátszotta a lehetőségét ezen a választáson, értelmiségi holdudvara felsült, és a sajtó is kellemetlen kérdéseket lesz kénytelen feltenni magának.

A kétharmad nem enged más következtetést, mint hogy az elégtétel a küszöbön áll. Nem lesz benne pardon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.