2018. április 30., hétfő

NEGYVEN SZÁZALÉKKAL TÖBB LAKÁS ÉPÜLT TAVALY, MÉGIS ITT ÉL A LEGTÖBB EMBER NYOMORBAN

MÉRCE
Szerző: TÓH CSABA TIBOR
2018.04.30.


Ma publikálta a Tőzsdefórum a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatait a magyar gazdaság 2017 évi teljesítményéről. A teljes KSH-jelentést csak május 2-án publikálják majd, az előzetes adatokból viszont már tisztán látszik, hogy meredeken emelkedett a tavalyi év folyamán az új lakásokra kiadott engedélyek száma. Összesen 44%-al több lakásépítést hagytak jóvá a hatóságok mint 2016-ban, most az első negyedben még ezt is megfejelte az építőipar: 14,389 lakás ebből fel is épült.

Az emelkedés ismeretében tehát felettébb szembeszökő a másik részadat, amely szerint Budapesten mindezek ellenére csupán 2761 lakást vettek használatba, ez a szám pedig enyhén csökken illetve stagnál: 0,6%-al kevesebb, mint 2016-ban.

Így tehát, miközben az újépítésű lakások négyzetméterára a megfelelő, többletmunkaerőt is bevonzani képes Közép-Magyarországi régióban meredeken emelkedik, az újonnan felépült ingatlanok száma is ugyanígy növekszik, ezek közül azonban például a fővárosban közel ugyanannyi kelt el tavaly, mint két éve.

Ennél is elgondolkodtatóbb, ha összehasonlítjuk a tavalyi építőipar előzetes számait az A Város Mindenkié és a Habitat for Humanity 2017-es lakhatási költségvetés elemzéséből. Utóbbi, ugyancsak KSH számokkal dolgozva megemlíti, hogy Magyarországon 2017-ben az EU-n belüli országok közül a legnagyobb azoknak az embereknek a száma, akik zsúfolt, nem megfelelő lakáskörülmények között kénytelenek élni. Az elfogadhatatlan, nem megfelelő tetőzetű, penészes és nedves lakások aránya is kiugróan magas volt (24,8%, a lakosság közel negyede) ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.