2018. április 29., vasárnap

NEM ENGEDTÉK BE A PARNO GRASZT TAGJAIT EGY BUDAPESTI DISZKÓBA, MERT CIGÁNYOK


ROMNET.HU
Szerző: HIDVÉGI B. ATTILA
2018.04.29.


Származásuk miatt nem engedték be szombat este a Nyugati téri Remix diszkóba az ország egyik leghíresebb cigány zenekarának, a Parno Grasztnak a tagjait.

Cigányoknak csak mulattatni lehet, szórakozni nem. Ez a helyzet állt elő szombat este Budapesten, a Nyugati téren a Remix nevű diszkóban, ahová roma származásuk miatt nem engedték be az ország egyik legismertebb és legsikeresebb autentikus cigányzenét játszó zenekarának öt tagját. A biztonsági őrök csak annyit közöltek a Parno Graszt tagjaival, „távozzanak, nem mehetnek be”, míg más vendégek előttük és utánuk is bemehettek – mondták el a paszabi zenekar tagjai a RomNet-nek az előző este ért sérelmüket. A szórakozóhely már sokadszorra diszkriminálja a romákat, több hasonló ügy az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt van.

A Parno Graszt (Fehér ló) megszámlálhatatlan mennyiségű telt házas koncertet adott már a fővárosban az elmúlt két évtizedben. Az A38-as hajón, a Fonóban, a Kobuci kertben és más zárt és szabadtári koncerthelyszíneken rendre zsúfolásig telt ház előtt adnak koncertet. Hatalmas sikerű turnékkal bejárták már Amerikát, Indiát, Ázsiát, a világ legnagyobb televízió-társaságai készítettek már velük és róluk riportfilmet nem csak életükről, hanem a magyarországi roma kultúrát és országunkat kulturális értékeit is bemutatva. Joggal állíthatjuk, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Paszabról világhódító útra indult családtagokból és rokonokból álló zenekar nem csak a minőségi szórakoztatás, hanem a romákkal szembeni előítéletek lebontásának is élharcosa, hiszen koncertjeiknek több mint kétharmadában nem romák a vendégek. A fergeteges hangulatú koncertjeikről számtalan videófelvétel és beszámoló található az interneten. Az 1987-ben alakult Parno Graszt 2016-ban A Dal című Eurovízós versenyen egészen a döntőig jutott a „Már nem szédülök” című számával, amely még ismertebbé és népszerűbbé tette őket.

A Parno Graszt péntek este is a fővárosban, a Kobuci kertben tartott telt ház előtt koncertet. A zenekar tagjai a tavasz és nyárindító program után a fővárosban maradtak, mert a stúdióban most készül ötödik nagylemezük. Úgy gondolták, a késő estig tartott stúdiómunka után elmennek a Nyugati térre, mert az interneten látták, hogy egy Retro diszkó lett meghirdetve. Arról, hogy hova mennek, még egy vidám csoportos szelfit is közétettek a Facebokkon azzal: „Irány retrozni.”

A nagy örömből végül üröm lett. Oláh Krisztián a zenekar tangóharmonikása a RomNet-nek azt mondta, éjfél körül értek a Remix nevű szórakozóhelyhez. Többen is bementek a helyiségbe, de mikor ők szerettek volna, a biztonsági őr azt közölte velük, távozzanak. Megkérdezték, hogy miért, mire a termetes biztonsági ember annyit mondott, „fentről figyelik a bejáratot, és szóltak neki, hogy ők nem mehetnek be”. Mindeközben mások, akik szemmel láthatóan nem romák voltak, gond nélkül bemehettek a diszkóba.

Oláh Krisztián azt mondta, a stúdióból érkeztek a diszkóhoz, előtte nem fogyasztottak alkoholt, az üzemeltetőknek így csak annyi bajuk lehetett, hogy a zenekar két tagjáról, Oláh Sándorról és Németh Istvánról egyértelműen látszik, hogy romák, hiszen barna bőrűek, míg Oláh Viktor a pénteki koncertjük fellépőruháját, egy fehér alapon piros virágmintás inget viselte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.