2018. április 25., szerda

OLCSÓ KÉPZÉS, HÍG ELEVE

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzEGy
2018.04.23.



A nevelőszülők képzésére ismét csak a lehető legkevesebbet szánták. Ez tény sajnos és nem túlzás. Holott a nevelőszülők képzését akár duplán életmentőnek is tarthatnánk, hiszen legalább két életet menthet meg, változtathat meg alapjaiban. Egyrészt a családjából kiemelt gyermekét, aki egy jól működő, gondoskodó és szerető családban még talán helyrejöhet, magára találhat, talpra állhat.

Másrészt a nevelőszülőét, aki viszont (egyéni, de családi életét tekintve is) tönkremehet attól, ha nem okosan, nem szakmai tudatossággal, csak ösztönből, zsigerből, és a megfelelő külső támogatás nélkül teszi a dolgát, viszi amíg csak bírja egyedül, és közben mihamarabb kiég.

Nálunk a megyében a nevelőszülői hálózat lassan elöregedett. Évek óta egyre jobban rászorulnánk a frissítésre. Miközben a gyermekvédelmi törvény lehetséges elhelyezési kitételeinek szigorodása miatt még kétségbe ejtőbbé vált a hálózat férőhelyeinek telítettsége. A 12 év alatti gyermeket csak külön indokolt esetben lehetne gyermekotthonban vagy lakásotthonban elhelyezni, ami néhány megyében, így nálunk is, a helyi intézményes gyermekvédelem történeti sajátosságaiból adódóan jelentős probléma. A régiónkban és így a rendszerünkben a nevelőszülői hálózatok sokkal kisebb számban képviseltették magukat, mint például a főváros vonzáskörzetében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.