2018. április 26., csütörtök

ÖNAZONOSSÁG A HULLÁMVERÉSBEN - YOSSI AMRANI NAGYKÖVET IZRAEL ÉS MAGYARORSZÁG HASONLÓSÁGAIRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.04.25.


Olyan ország ünnepelte függetlenségének 70. évfordulóját április 19-én, amely 1948 előtt csak a bibliai időkben létezett. Több mint kétezer éve azonban mindig voltak, akik sóvárogtak utána. Egy ország, ahol a sivatagban kellett mezőgazdaságot létrehozni, amely a szegénységből indult, és ma a vezető high-tech megoldások exportőre. Egy ország, amely létezésének első évtizedeiben folyamatosan épített és folyamatosan háborúzott. Izrael állam budapesti nagykövetével, Yossi Amranival azzal kezdtük a beszélgetést, hogy mit gondol az aktuális politikai kihívásokról.

A holokauszt-emléknapon Magyar Levente külügyi államtitkár arról beszélt, hogy a magyar állam megvédi a zsidó közösségeket a veszélyektől, köztük az iszlám antiszemitizmustól. Ön szerint az antiszemitizmus elleni védelem legjobb eszköze a kerítés, a menekültek táborokba zárása, valamint a Stop, Soros! kampány, illetve az EU és az ENSZ megbélyegzése?

– Nem tudom, mi a magyar zsidók védelmezésének legjobb eszköze. Azt viszont tudom, a magyar kormány elkötelezett abban, hogy biztosítsa a zsidó közösség működéséhez szükséges hátteret. Gondoskodik a közösség boldogulásának anyagi feltételeiről, arról, hogy a zsidó vallási és kulturális élet újjászülessen Magyarországon. Láthatja a zsinagógák újjáépítésének folyamatát a budapesti Rumbach Sebestyén utcától egészen Miskolcig és Szegedig. Ez a kormány elkötelezte magát az ország zsidó-keresztény hagyományai mellett, és elismeri a magyar zsidó közösség szerepét az ország történelmében, abban, ahogyan elősegítették az ország boldogulását. A kabinet elkötelezett abban is, hogy garantálja a zsidó közösség biztonságát.

És ennek valóban a kerítésállítás a legjobb módja?

– Én a biztonság pártján állok. Robert Frost amerikai költő mondta: a jó kerítésektől jobbak a szomszédok is. Ez részévé vált a mi történelmi DNS-ünknek. Olyan időszakban élünk, amikor sokan azt mondják, a globalizmusban hisznek, egy olyan világban, ahol a határoknak már nincsen hely, nyitott társadalomra van szükség. Én magam is egy nyílt társadalom képviselője vagyok. Csakhogy egy olyan közösség, ahol az ember saját lényege, saját identitása veszélybe kerülhet, már nem érdemli meg ezt a nevet. Azt gondolom, Magyarország döntése, hogy kerítést épít, egész Európa számára segítség lehet, de nem az én dolgom, hogy ezt megítéljem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.