2018. április 3., kedd

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOK: KEVÉS MÚLIK RAJTUNK, DE AZÉRT ÉRDEMES OKOSAN DÖNTENI

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: atlatszerdely
2018.04.03.


Erdélyi magyarként másodszor szavazok a magyar országgyűlési választásokon. 2014-ben könnyű dolgom volt, volt egy ellenzéki összefogás-lista, sokat nem kellett vacillálnom, hogy kire szavazzak. Most azonban választani kell.

Az egész választás persze, úgy ahogy van, nem fair. A kormánypártokra szabták a választói kerületeket, aránytalansághoz vezet az egyfordulós rendszer, teljesen egyoldalú a médiatér, a közmédiát kormánypropaganda-gépezetté züllesztették, gátolják az ellenzék kültéri kampányolását, a kampányfinanszírozás teljesen aránytalan, és még sorolhatnám.

És akkor itt vagyunk mi, külhoni magyarok, akiknek odadobták ezt a felemás szavazati jogot: csak listára szavazhatunk, nehogy megismerjünk valódi arcokat, jelölteket, esetleg akár saját magunk közül indítsunk jelölteket 3-4 saját választói kerületben. Egy félszavazat ez, amelyhez arcok nem, legfeljebb programok, de még inkább érzelmek kötődnek.

Olyan felelősséget kaptunk, amelyet nem kértünk, de amelyet el kell fogadjunk. Első látásra egymásnak két ellentmondó dolgot kell kibékítenünk:
saját érdekünk vagy a nemzeti érdek alapján szavazzunk?

Azon ne csodálkozzon senki, hogy a külhoni magyar is megnézni, hogy neki miért jó egy-egy párt. Nem mindegy nekünk sem, hogy ki van kormányon Budapesten. Ahogy a budapesti szavazó megnézi, hogy mit ígér neki a kerületi jelöltje, ahogy a miskolci vagy a pécsi megnézi, hogy az ő városában, megyéjében mit hozott vagy mit ígér egyik másik párt, ahogy egy Magyarországon élő tanár, vállalkozó vagy gazda megnézi, hogy neki mi a jó, úgy a világ legtermészetesebb dolga, hogy az erdélyi, vajdasági és a többi külhoni magyar is maga érdekét tartja szem előtt.

Tisztán kell látni azt is, hogy ez a választás nem Erdélyről, nem is a külhoni/határon túli/kisebbségben élő/kettős állampolgársággal rendelkező magyarokról szól.

Még ha megint kampánytéma is lettünk, egy erdélyi választónak az első és legfontosabb teendője, hogy arra gondol, amikor ráüti a pecsétet annak a szavazólapnak egyik kockájára: mi jobb Magyarországnak? Mert bár nem mindegy Erdélyben sem, hogy ki van kormányon Budapesten, a Magyarországon élők mindennapjai ennél sokkal jobban függnek ettől a szavazattól.

Az elnyert választójog nemcsak jog, hanem nagy felelősség is. Ezen a választáson elsősorban magyaroknak kell lennünk: össznemzetben kell gondolkodnunk, és csak másodsorban lehetünk erdélyiek. Lehet, hogy csak 2-3 mandátumról fogunk dönteni, de azon a pár mandátumon parlamenti többségek, frakciók múlhatnak.
Ha más nem is: a megítélésünk odaát.

Persze világos, hogy a külhoniak többsége (akárcsak a magyarországiak nagy része) érzelmek alapján fog szavazni, én azonban kíváncsi vagyok a mérések alapján bejutásra esélyes pártok programjára.

Választási körkérdéseink:

Változtatnának-e az egyszerűsített honosításon a magyarországi pártok?

Változtatnának-e az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező állampolgárok szavazati jogán?

Kell-e változtatni a határon túlra irányuló támogatási rendszeren?

Határon túli fiatal családok áttelepítése Magyarországra

A romániai kisebbségeket illető jogrendszer, valamint ezen törvények alkalmazása

Ki támogatja a székelyföldi autonómia-törekvéseket?

A magyarországi pártok viszonya az erdélyi magyar politikai képviselethez

Milyen romániai pártokkal lehetne szorosabban együttműködni?

Hogyan alakítanák a magyar-román diplomáciai kapcsolatokat?

Akkor vegyük hát sorra. Kezdjük azokkal a pártokkal, melyekre nem szavaznék:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.