2018. április 15., vasárnap

SZÁZEZRES MÉLTÓSÁGTELJES TÖMEG TÜNTETETT A KORMÁNY ELLEN, SZABAD SAJTÓT ÉS TISZTESSÉGES VÁLASZTÁSOKAT KÖVETELVE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HALÁSZ ÁRON
2018.04.15.


A szervezők becslése szerint több mint százezren tüntettek a kormány ellen Budapesten szombaton. A kormánypropaganda törő-zúzó külföldiek részvételével rémisztgette a közvéleményt, de ehelyett a legkülönbözőbb emberek demonstráltak békésen, ellenzéki tüntetésen ritkán látott számban és sokszínűségben. A Kossuth tér teljesen megtelt, a tömeg az Alkotmány utcában egészen a Bajcsy Zsilinszky útig állt. Fotósok szerint többen voltak, mint a március 15-i Békemeneten, ahol Orbán Viktor elégtétellel fenyegette meg a teljes ellenzéket.

A tüntetők a szavazatok újraszámlálását, gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát, tisztességes választást és új választási törvényt követeltek, az ellenzéknél pedig azt szeretnék elérni, hogy ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért. A kormánymédia jóelőre utcai erőszakkal és rendbontással riogatott, azonban ennek nyoma sem volt a szombati eseményen...

A tüntetésen felszólalt a közelmúlt diáktüntetéseinek legjobb szónoka Gyetvai Viktor, a konferanszié a netadós tüntetéseket szervező Gulyás Balázs volt, de beszélt szombathelyi ügyvéd, gimnazista költő is, és levelet küldött Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester.

Igazából mégsem a beszédek jelentették a tüntetés igazi erejét, hanem a tömeg. Szervezetten jelentek meg jobbikosok, Momentumosok, MSZP-sek és DK-sok, de a legnagyobb erejét mégis a politikai spektrum és a társadalom legszélesebb rétegeiből és korosztályaiból álló civil résztvevők jelentették.

Egyszerre lehetett EU-s, árpádsávos és magyar zászlókat látni, a demonstrációra nagyon sokan jöttek vidékről is. Bár nagy részük máskor szinte semmiben nem értene egyet, a kormány elutasítása elég erős kapocs volt a közös demonstráláshoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.