2018. április 25., szerda

SZEGÉNY MAGYAROK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.04.25. 


Ha azt mondom, hogy tavaly 33 millió ember élt súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban, akkor az elég durván hangzik. És az is. Pedig ez már egy sokkal jobb szám, mint a korábbi években. Mi a helyzet a magyarokkal? A kérdés már csak azért is érdekes, mert nyilván a magyarok anyagi helyzetének nem kis hatása van a határátkelésre.

Kezdjük mindenekelőtt Európával, aztán majd jöhet Magyarország. Szóval az Eurostat legfrissebb (és még csak előzetes) becslése szerint 2017-ben több, mint három magyarországnyi ember (33 millió) élt súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban.

Na most ahhoz képest, hogy Európa (és azon belül különösen az Unió) sokak számára az álmok netovábbja, azért ez elég durva szám, úgy meg különösen, hogy az előző évekhez képest még elég komoly javulás is...

Árnyalja a képet, ha hozzátesszük, hogy a 33 millió ember az össznépesség 6,7 százaléka, meg azt is, hogy ez 0,8 százalékpontos csökkenés 2016-hoz képest. Árnyalja, de azért sokkal szebbé nem teszi.

33 millió ember.

Ki él súlyos anyagi nélkülözésben?

Mielőtt egy kicsit közelebbről megnéznénk a magyar helyzetet, nem érdektelen azért tisztázni, mi számít ma Európában súlyos anyagi nélkülözésnek, annál inkább, mert feltételezem egy pakisztáni, szír, vagy bármelyik kevésbé fejlett országban élőnek kicsit mások lehetnek a fogalmai erről.

Szóval az Eurostat azt veszi súlyos anyagi nélkülözésben élőnek, aki a következő 9 dologból legalább négy esetében súlyos nehézségekkel szembesül, vagy egyenesen nem engedheti meg magának.

Számlák kifizetése (ide tartozik a lakhatás, hitel törlesztése is), a váratlanul felmerülő kiadások fedezése, rendszeres (másnaponkénti) hús- vagy halfogyasztás, az otthon fűtése, évente legalább egy egyhetes nyaralás (ha valaki ezt a saját lakásában tölti el, az nem ér).

Emellett ide tartozik a személygépkocsi (ami mondjuk a nagyvárosokban élők esetében szerintem minimum kérdőjeles, hiszen sok embernek nem azért nincs, mert nem engedhetné meg magának, hanem mert nincs értelme), a mosógép, a színes TV és a (mobil)telefon. Mondjuk manapság szerintem az autó és a tv erős határeset, hiszen simán lehet csak egyéni döntés kérdése, de hagyjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.