2018. április 7., szombat

TORZ VALÓSÁG - IGAZI SZÉGYEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsó
2018.04.07.


Vajon mennyire csapódik le az, ami Magyarországon történik, illetve ami az országban történik a határátkelőkre? Mennyire látszik Magyarország külföldön és főleg: mi látszik belőle? Ezt a kérdést járja körül Zsó posztja, aminek persze a vasárnapi választás is ad némi aktualitást.

„Immáron néhány éve távol élve Magyarországtól arra gondol az ember, hogy a magyar közhangulat - ami elől részben menekülve lépett le - eléggé távolinak tűnik ahhoz, hogy mindössze egy hangosabb, dühös szusszantás után bezárja a magyar híroldalakat, vagy a Facebookot.

Viszont mostanában kicsit más a helyzet. Az otthonról érkező hírek már-már segélykiáltásként jelennek meg angolul, németül vagy egyéb más nyelveken.

Sajnálatos és egyben szomorú is, hogy nap, mint nap jön velem szembe a különböző magyar politikusok gazemberségeinek krónikája, a seftes letelepedési kötvényektől a miniszterelnöki focimánián át egészen a legelképesztőbb gyémántcsempészős, EU-milliárdokat elsíboló stróman gengszter sztorijáig.

Neves lapok, komoly médiumok számolnak be erről, hangsúlyozva, hogy ezek az eddig is ismert információk most öltöttek kellően elérhető formát, most volt, aki épkézláb módon lejegyezze őket más nyelven is.

Mitől szörnyű ez?

A hazádtól távol nem túlzottan jó a ezekkel a sztorikkal szembesülni például egy Uberben, amikor a sofőr teljesen képben van a hírekkel. Hogy milyen érzés? Körülbelül olyan mintha azt érezned, hogy rólad is ítéletet mondanak.

Szörnyülködnek azon, hogy Te milyen országból jössz. És ha megkérdezik, hogy tényleg ilyen rossz-e a helyzet, akkor kénytelen vagy azt mondani, hogy nagyjából Oroszország és Törökország nyomdokain haladunk.

Szégyelled magad. Nem csak azért, mert Te ezen nem tudsz segíteni már, hanem azért is, mert külföldön élve akkor és ott egy ilyen társalgásban Te vagy maga Magyarország. Te képviseled, nem az a politikus, akiről a hírek szólnak. És így egy teljesen torz valóság miatt kell kvázi magyarázkodnod.

Magyarnak lenni külföldön presztízs. Magyarnak lenni külföldön büszkeség, magyarnak lenni külföldön jó. Ezt sajnos aláássa, elrontja, torzítja egy olyan őrült propaganda, egy olyan eszement harácsolás, ami már nem csak határokon belül szúr szemet, hanem azon kívül is.

Szégyellem magam - amúgy a mindenkori - politikusok miatt, akik kishitű, önző, hatalom- és pénzéhes mániái elüldözik az embereket és nem mellékesen kellemetlen helyzetbe hozzák őket választott hazájukban.

P.S.: Mielőtt a kommentekben arra buzdítana bárki, hogy akkor jól menjek el szavazni, az
okat szeretném megnyugtatni: elmegyek, de valójában azok döntenek, akik otthon élnek.”...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.