2018. április 12., csütörtök

TRIANON, NEMZETI IDENTITÁS - ORBÁN AZ ÚJ KULTURKAMPF EURÓPÁBAN - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.04.12.


Zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból! – ezt javasolta a belga Pascal Arimont európai parlamenti képviselő a helyi tv-ben, mondván, Orbán Viktor többször túllépte a megengedett határt – adta hírül az osztrák Der Standard.

Választási kampányát az EU-ellenesség és az idegengyűlölet fűtötte és amúgy is kötelezettségszegési eljárás fenyegeti kormányát. Arimont képviselővel szemben azonban sokan úgy vélik, csak akkor válik kezelhetővé Orbán, ha mindinkább bevonják az uniós döntéshozatalba - adta hírül az osztrák Der Standard. Manfred Weber gratulációjakor együttműködéséről biztosította a magyar kormányfőt. Nem beszélve arról, hogy 12 fideszes képviselővel a tagjai közt az Európai Néppárt a legerősebb frakció, amelyik a jelen pillanatban továbbra is megosztott a Fidesz kizárásának a kérdésében.

Van mit ünnepelnie Orbán Viktornak a választási győzelmével – írja Adam Lebor a Financial Timesban. Kétharmadot csinált, a kommunizmus bukása óta a leghosszabb ideje regnáló kormányfő, és Európában egyre jobban ő határozza meg azt az agendát, aminek alapkérdése a nemzeti identitás. Orbán győzött, mert elhitette s választókkal, hogy Magyarországot egyfolytában támadják, vagy a liberálisok, vagy a civilek, az ENSZ vagy éppen Soros. A nyugati liberalizmust mi az új marxizmusnak tekintjük – így egy fideszes a Financial Timesnak. Schmidt Mária teljes tévútnak nevezi a nyugati liberalizmust, aminek jele többek között, hogy Németországban a szélsőjobb AfD képviseli gyakorlatilag az ellenzéket a Bundestagban. A szerző mindenesetre megállapítja, hogy a Brexiten és a migrációs gondokon túl a nemzeti identitás körüli új Kulturkampf Európa jövőjét, egységét és stabilitását fenyegeti. Orbán illiberális demokráciájának lényege, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyekkel megvédhetik vezetőiket és jogkörüket - jellemzi a rendszer lényegét a Time magazinban Ian Bremmer. 

A bíráknak és az újságíróknak az a dolguk, hogy bírálóik ellenében védettséget biztosítsanak a választott vezetőknek. Merthogy a népakaratot nem lehet aláaknázni – vélik a győztesek. A földcsuszamlásszerű győzelemmel ismét alkotmánymódosító hatalomhoz jutott Orbán, ezért késedelem nélkül nekilát a bírói függetlenség felszámolásához is. Még keményebben fog bánni a médiával, igyekszik majd bezáratni a CEU-t is, s nem kizárt, hogy beíratja az alkotmányba az uniós kvótarendszer megtagadását. Az Unió ugyan megcsapolhatja a támogatási pénzeket, azonban aligha foszthatja meg jogaitól, hisz a mai szavazási rendszer ezt nem tenné lehetővé, lévén Orbán támogatói a szomszédos kormányfők. Mindezek következményeként nyilvánvaló, hogy Nyugat és Kelet megosztottságának problémája nem mellőzhető, mert Merkel és Macron Európáját most már akár az eurószkpetikussá váló Olaszország is megvétózhatja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.