2018. április 19., csütörtök

TÚLSÚLYBAN VAN-E A KORMÁNYKÖZELI MÉDIA?

ÁTLÁTSZÓ - ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2018.04.18.


Szájer József, a Fidesz néppárti delegáltja azt írta a választások után uniós képviselőtársainak, hogy a Fidesznek elsöprő médiaerővel szemben kellett kampányolnia. A 888.hu kormányközeli lap ezen felbuzdulva készített egy táblázatot is a „balliberális” médiafölényről, amely elég gyors és szép karriert futott be nem csupán a kormánybarát nyilvánosságban, hanem mindenhol. Nem linkelem be, mert nem szeretném, ha az a buta táblázat további nyilvánosságot kapna.

Hogy a címben feltett kérdést megválaszoljuk, először is meg kellene állapodni abban, hogy mi szerint vizsgáljuk a magyar médiát. A 444 idézte is Szájer Józsefet, aki ezt írta:

„Mindegyik párt és a média jelentős része (amelyet oligarchák finanszíroznak, mint Simicska Lajos vagy Soros György) ellenünk kampányolt. »Hét az egy ellen« harcot vívtunk a kormányzáshoz szükséges többségért. Olyan erőkkel küzdöttünk, amelyeknek elsöprő médiaereje, példátlan befolyása és majdnem határtalan erőforrásai voltak.”

Ennek nyomán a Facebookra kiírtam, hogy Szájer József és a 888.hu környékéről terjedő táblázat hazudott, belinkeltem néhány cikket, elemezést is, amely segít kontextusba helyezni az erről szóló vitát, illetve egy külön, nyilvánosan elérhető dokumentumba elkezdtem összegyűjteni azokat a magyar és angol nyelvű anyagokat, tanulmányokat, adatalapú cikkeket, amelyek a kormányközeli média térnyeréséről szólnak.

Mivel a Facebook-bejegyzésemben az első belinkelt cikk az az anyagunk volt, amely a jelenleg kormányközeli üzletemberek és oligarchák tulajdonában lévő összes médiacímről szólt, ezért sokan azt hihették (sőt hitték is), hogy az az adatvizualizáció azt bizonyítja vagy hazudja, hogy a kormányközeli média túlsúlyban van, hiszen 500 pöttyöt tartalmaz, az pedig darabszámra is sok. Mi azonban ilyet a szóban forgó adatvizualizáció alapján nem írtunk, nem is írhattunk volna, én sem írtam.

A magyar és nemzetközi Twitteren terjed továbbá egy olyan balszerencsés szám, hogy a magyar média 90 százaléka már kormányközeli tulajdonban van, de ez sem igaz. Ismerem a forrását, meg is beszéltük már, hogy ez egy nagyon szerencsétlenül sikerült mondat volt, nehogy valaki érvéként használja a további vitákban. Minden ilyen kijelentéssel nagyon óvatosan kell bánni, és nézzünk néhány szempontot, miért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.