2018. április 10., kedd

ZÁVECZ TIBOR: ORBÁN BELEFÚJT A HARCI KÜRTBE

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: R. KISS KORNÉLIA
2018.04.09.


Szimbolikus pillanat volt a választás napján, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kora reggel ment el szavazni – mondta lapunknak Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Intézet vezetője. A szakembert azzal kapcsolatban kérdeztük, miként lehet, hogy a közvélemény-kutatók nem tudták jól prognosztizálni a várható választási eredményeket.

Závecz Tibor ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, a közvéleménykutatók számára azért is volt különösen bizonytalan terep az idei választás, mert az utolsó napok mozgósításnak az eredményével nehéz lett volna számolni. A szakember úgy vélte, azért is volt nehéz előzetesen megbecsülni az eredményt, mert

olyan helyzet, mint most, még sosem állt elő: az egymás javára történő ellenzéki visszalépések, a taktikai szavazás

– az, hogy a listák támogatottsága elválhatott az egyéni jelöltek támogatásától – bizonytalanná tette az eredményt. Závecz Tibor szerint Orbán szavazás utáni nyilatkozatát úgy lehetett tekinteni, hogy a kormányfő „megfújta a harci kürtöt”, és ezzel a sajátjainak is üzent. A miniszterelnök maga is rögtön mozgósítani indult a szavazóhelyiségből. Amúgy is „nagy hajrát vágtak le” a kormánypártok az utolsó napokban. A mozgósítás pedig sikeresnek bizonyult, százezerrel többen szavaztak a Fideszre, mint amennyit előre jeleztek.

A kutatások fényében meglepetés az eredmény, hiszen alig volt olyan felmérés, ami a Fidesz–KDNP kétharmadával számolt volna.

Egyedül a Medián március második felében készült kutatása jelzett előre kétharmadot, de a választás előtti napokban készült felmérése már ennél kisebb támogatottságot mért.

Závecz Tibor értékelése szerint egyszerűen annyi történt, hogy a Fidesz „kimaxolta” saját szavazótáborát – ahogy szerinte a maximumot hozta a Jobbik is. A választás előtt Závecz Tibor is úgy nyilatkozott, hogy a 65 százalék feletti részvétel már az ellenzéki pártoknak kedvezne, és most is úgy véli, az ellenzéknek jelentős tartaléka volt a pártpreferenciával nem rendelkezők között. Kutatásaik szerint 900 ezer olyan párt nélküli szavazó volt, aki azt mondta, kormányváltást szeretne, szavazni 50 százalékuk szándékozott – ők Závecz Tibor szerint valószínűleg voksoltak is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.