2018. április 10., kedd

ZÖRÖG A HARASZT

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: TÖLGYES PÉTER
2018.04.10.



IDEGESÍTENEK az összeesküvés-elméletek, és eddig mindig sikerült visszatartanom magam attól, hogy hasonlót állítsak elő. Pedig volt már úgy korábban is, hogy a véletlenek (?) összjátéka roppant gyanús következményekhez vezetett, mégsem engedtem a csábításnak, inkább azzal foglalkoztam, hogyan tudnánk a történteket a lehető legkevesebb traumával elviselni, miként lehetne továbblépni, méghozzá a siker esélyével.

Ezt az április 8.-át azonban egyelőre képtelen vagyok feldolgozni.

Már az furcsa volt, hogy délelőtt 11 órakor sok száz méteres sor várakozott, a járda teljes szélességében, a Róna utcától egészen a zuglói önkormányzat házasságkötő-terméig, ahol átjelentkezőként a szavazhattam. No igen, akárcsak a Bocskai úton, itt is az okozta a gondot, hogy az egész országból körzetenként csak egy helyen voksolhattak az átjelentkezők.

Akárcsak négy éve. De – négy év nem volt elég arra, hogy ezen változtassanak?

Akkor még fel sem merült bennem, hogy a kormányváltó hangulat következtében várható rekord számú szavazóra felkészülve szándékos is lehet a torlódás és a tetemes késedelem előidézése. Hogy az idő bizonyos esetekben akár kétharmadot is érhet…

Azt most szóba sem hozom, hogy az egyéni szavazólistáról “természetesen” nem húzták le a visszalépőket – de azért annak érdemes lenne utánanézni, vajon ez, ahogy gyanítom, az átjelentkezők esetében általános jelenség volt-e. Elvégre a demokratikus ellenzék egyeztetési erőfeszítéseit nullázták le azzal, hogy aki nem volt naprakész a visszalépésekből, gyakorlatilag nagy valószínűséggel érvénytelenül voksolt, tehát a kormányon lévőket segítette.

NA DE AZTÁN, hazaérve, értesültem a választási szoftver meghibásodásáról.

Késő este pedig mosolyogva magyarázta ezt a Nemzeti Választási Iroda elnöke azzal, hogy túlterheléses zavar miatt kellett lecserélni a sok milliárdos csili-vilit a nyolc (!) évvel ezelőttivel. Hogy felgyorsítsák a munkát – a számítástechnika mai fejlődési üteme mellett: egy ósdi vacakkal. (És Pálffy Ilonának még volt képe hozzátenni: nyugodjunk meg, “holnaptól” ismét üzembe állítják az újat…) Tudomásom szerint a választási szoftvert többször is terheléses próbának kötelező alávetni, és csak utána hitelesíthető. Kérdés az is, hogy a nyolc évvel ezelőtti szoftver újbóli üzembeállítása egyáltalán törvényes volt-e, megfelelt-e az adatvédelmi és -biztonsági előírásoknak.

Kétlem, hogy így lenne.

Úgyhogy anélkül, hogy összeesküvés-elméleteket gyártanék, az a meggyőződésem: valahogy el kellene érnünk, hogy a Nemzeti Választási Iroda haladéktalanul hozza nyilvánosságra azokat a részvételi számokhoz kötött részadatokat, amelyeket – az átszavazással különösen megterhelt két szavazókörben tapasztalt több órás késedelemmel takarózva – az idén gondosan eltitkolt előlünk.

Nem lepődnék meg, ha a számítástechnikai rendszer teljes átvizsgálása nyomán az derülne ki, hogy Magyarországon 2018-ban az országgyűlési választáson – csodák csodájára – egyből végeredmény született! De tényleg, talán ha fél órával azt követően, hogy az utolsó szavazó is leadta voksát, elsőként azt közölte a választási iroda (kész tényként, az ellenzéket lebénítva, a parlamenti patkó rajzának kíséretében), hogy 70 százalékos országos feldolgozottság mellett a Fidesz-KDNP 134 mandátumot szerzett.

Az egyes körzetekről sokáig ezt követően sem derült ki hivatalosan SEMMI.

Mintha a végeredményből, a kétharmadból kellett volna visszafelé előállítani annak összetevőit… Miközben az eredmény több, mint felét – a 199 mandátumból 106-ot – ugyebár az egyéni körzetek adják.

Na és a hozzám eljuttatott képernyőfotó szomorú csattanóként azt tükrözi, hogy a valasztas.hu oldal tanúsága szerint a 19 óra tájban ismétlődő (?) rendszerhiba során eltűnt a névjegyzékből tíz százaléknyi (!), egészen pontosan 745 ezer választó.

Vajon hová tűntek? És a voksaik?…

ÚGYHOGY el kellene döntenünk: egymásnak esünk, mindenki mást hibáztatunk, felelősöket keresünk, vagy – időt hagyva a józan elemzésre és értékelésre – megpróbáljuk a törvényes határidőben minden lehetséges eszközzel kideríteni:

történt-e ipari méretű csalás a 2018. évi országgyűlési választáson?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.