2018. május 20., vasárnap

2050-RE MINDEN TENGERI MADÁRFAJ FŐ TÁPLÁLÉKA A MŰANYAG LESZ

QUBIT
Szerző: SCHUBERT KORNÉL
2018.05.18.


9 millió tonna műanyag ömlik az óceánba minden évben - ez nagyjából annyi, mintha a Föld összes tengeri és óceáni partszakaszát körbekerítenénk fél méterenként 5 darab, műanyagszeméttel tömött műanyag bevásárlózacskóval.

Ezzel a példával próbálja érzékeltetni a National Geographic, hogy mekkora a baj a Földet elárasztó, jórészt újrahasznosítatlan műanyaggal. Ebben a hónapban a magazin nagyívű, több évesre tervezett műanyagellenes kampányba kezdett, hogy ezzel is ösztönözze a fogyasztókat a műanyaghasználat mérséklésére. Mert bár az olyan környezettudatos országokban, mint Dánia, a lakosok fejenként mindössze négy darab műanyag zacskót használnak el évente, az amerikaiak naponta dobnak ki fejenkét egy zacskót, ami éves szinten 118 milliárd 625 millió zacskót jelent, csak az USA-ban. Nem beszélve a műanyag palackokról, amikből az amerikaiak 2015-ben például fejenként 346-ot vásároltak (112 milliárd 450 milló palack egy év alatt.)

Bolygó vagy szemét?

A Planet or Plastic? (Bolgyó vagy szemét?) néven futó projektből kiderül, hogy ebben a pillanatban összesen 9.2 milliárd tonna műanyag van a Földön, amiből 6.9 milliárd tonna szemét. Ebből a szemétből 6.3 milliárd tonna teljesen elkerülte az szelektív kukákat és az újrahasznosítást.

A mértéktelen műanyagszennyezésnek leginkább az óceánok vannak kitéve. De mennyi újrahasznosítatlan műanyagszemét landol évente a vízben? Ezt pontosan senki sem tudja, de a becslések szerint a szám valahol 5.3 millió és 14 millió tonna között lehet, csak a part menti régiókkal számolva. Az pedig még kevésbé jósolható, hogy ez szeméttömeg mikorra bomlik le alkotóelemeire. A számítások szerint legkorábban 450 év múlva, legkésőbb soha...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.