2018. május 5., szombat

A GASZTROCSODÁK PIACA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Pedro
2018.05.05.


Két hete jelent meg Pedro posztja a spanyol (egészen pontosan Malaga és környéke, szóval inkább andalúz) gasztronómia gyomorkorgató érdekességeiről, és akkor a végén említette a malagai Atarazanas piacot, de bővebben nem tért ki rá. Nos, mivel többen is kértétek, most kitért, ráadásul nem kevés fotóval kergetve a teljes kétségbeesésbe engem, meg gondolom majd azokat is, akik szeretik a tengeri herkentyűket és az egyéb finomságokat. Át is adom a szót neki.

„Vannak az ember életében amennyire váratlan, legalább olyan kellemes meglepetések. Nekem ilyen volt a malagai Mercado de Atarazanas.

Be kell ismernem, hogy tulajdonképpen teljesen véletlenül tévedtem be, egyszerűen csak tetszett az épület, és gondoltam, ha már itt bolyongok, akár be is nézhetek, hátha látok valami érdekeset.

Mit mondjak: láttam.

Egy kis piactörténelem

Mielőtt azonban belépnénk, hadd meséljek kicsit a hely történelméről, annál inkább, mert nem akármilyen sztori kerekedett ki előttem, amikor utólag (igen, tudom…) utánaolvastam (például itt).

Nem mintha mentegetni szeretném magam, de aki nem tudja, hova megy, az elég könnyen elhaladhat az épület mellett, és nem azért, mintha nem lenne szép, de egyszerűen a belvárosi forgalomban könnyen átsiklik rajta az ember szeme, amint megpróbálja kerülgetni a járókelőket, autókat, munkába igyekvőket.

Már maga a név is érdekes, hiszen az atarazana hajógyárat jelent, ami furcsa, hiszen a hely meglehetősen távol van a tengertől, a belváros közepén. Még sincs tévedésről szó, hiszen még a XVIII. században is a tenger egészen a mostani piacig ért, és a halászok részben a piac déli falánál próbálták meg kifogni a napi betevőre valót.

Akinek az épületről a mór építészet jut az eszébe, az nem téved nagyot, hiszen a helyén már a XIV. században épület állt (V. Mohammed építtette a kor legnagyobb hajógyárát), amit aztán a XIX. században újítottak fel, és varázsoltak piaccá.

A központi bejárat az egyetlen megmaradt a hét hasonló közül, és simán felismerhetők rajta a mór építészet nyomai. Amikor a város 1487-ben katolikus kézre került, először kolostort csináltak belőle, de a tenger moraja olyan hangos volt, hogy zavarta az áhítatot, így lett belőle erőd és fegyvertár, majd kórház és orvosi iskola...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.