2018. május 29., kedd

A MAGYAROK ELSÖPRŐ TÖBBSÉGE BALOLDALI ELVEKET VALL, CSAK ÉPP A BALOLDALI PÁRTOKNAK NEM HISZ

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.05.29.


A magyar társadalmon belül meggyőző többségi támogatásnak örvendenek a baloldali, szociáldemokrata értékek, ám az azokat képviselő pártok hitelessége jóval gyengébb – ez az alapvető tanulsága annak a kutatásnak, amelyet a Policy Solutions intézet és a Friedrich Ebert Stiftung (FES) magyarországi irodája készített. A Szociáldemokrata értékek Magyarországon című, 1000 fő megkeresésével készült, életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szempontjából reprezentatív felmérésből kiderül,

széles tere lenne a baloldali politizálásnak Magyarországon, ha a pártok képesek lennének hitelesen magukhoz kötni egy-egy szociáldemokrata értéket, megoldást.

Egyetlen olyan téma van a kutatásban vizsgált 10 szociáldemokrata témakörből, amelyben a baloldali megközelítés nem élvez többségi támogatást: ez a romák felzárkóztatásának kérdése. Arra a kérdésre, hogy vajon kiemelten kellene-e támogatnia a kormánynak a romák felzárkóztatását, a megkérdezettek csupán 36 százaléka válaszolt igennel, miközben 56 százalék szerint nem kell kiemelten támogatni a romák felzárkóztatását.

Ezt a véleményt osztja az összes párt választóinak nagyobbik része, egyedül a Demokratikus Koalíció bázisán belül élvez többségi támogatást a romák kiemelt támogatása, ott 53-42 arányban nyert ez a pozíció. A párt keletkezéstörténetének ismeretében nem meglepő, hogy a legelutasítóbbnak a Jobbik szavazói bizonyultak, jóval az országos átlag fölött, 72 százalék ért egyet azzal, hogy nem kell kiemelten támogatni a romák felzárkóztatását.

A kérdés megítélése régiónként nagy eltéréseket mutat, de nem fedezhető fel semmilyen összefüggés a válaszadás és a régióban élő roma magyarok aránya között. A legnagyobb roma lakosságaránnyal rendelkező régiók például nagyon eltérő képet mutatnak: Dél-Dunántúlon az átlagnál jóval magasabb azok aránya, akik kiemelt támogatással járulnának hozzá a romák felzárkóztatásához (47%), az Észak-Alföldön azonban az átlagnál jóval alacsonyabb (19%), Észak-Magyarországon pedig az országos átlaggal megegyező a válaszok megoszlása. Ugyanilyen vegyes képet mutatnak azok a régiók is, amelyekben a romák lakosságaránya alacsonyabb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.