2018. május 8., kedd

A MATEMATIKÁNAK NEM A KÉPLETEK BEMAGOLÁSÁRÓL KELLENE SZÓLNIA

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2018.05.08.


A középiskolai matematika tanárnő már az egyetem alatt sem tudta elképzelni, hogy nyakra-főre íratja a röpdolgozatokat és adja a jegyeket, ezért alternatív módszereket keresett, így bukkant rá a gamifikációra. Nála a diákok pontokat gyűjtenek, akár úgyis, hogy egy telefonról működő játékkal feladatokat oldanak meg otthonról. A diákok minél több pontot gyűjtenek, annál menőbb avatart kapnak a virtuális osztályteremben. A tanárnő 9.-es osztálya pedig egy matematikai kísérletoktatásban vesz részt, ami nem tételeket magoltat, hanem gondolkodni tanítja a diákokat.

„A matek egyébként is egy mumustantárgy, a dolgozatoktól való stresszelésnek még negatívabb a hatása van. De ha tudják a diákok, hogy nincs tétje, hanem nyugodtan kísérletezhetnek, van egy csomó lehetőségük arra, hogy pontokat gyűjtsenek, akkor ez a negatív stressz el tud múlni” – magyarázza Barbarics Márta a pontrendszer lényegét.

Barbarics Márta, a még csak négy éve a pályán levő tanárnő folyton keresi az újításokat, digitális innovációkat, amivel motiválttá teheti a diákjait. A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziumban járunk, hogy megtudjuk hogyan lehet a rettegett matekórákat élvezetessé tenni.

A matematika tanárnő egyetemista korában egy konferencián hallott a gamifikációról, ami nagyon megtetszett neki, ugyanis sosem értett egyet azzal, hogy például valakinek az irodalomtudását jeggyel osztályozzák. A gamifikáció lényege, hogy játékos elemeket használnak egy alapvetően nem játékra szánt környezetben. Ennek rengeteg területe van, az egyik alfaja a pontrendszer, amit Barbarics Márta is alkalmaz. Ez úgy működik, hogy a diákok az egyes témákon belül pontokat gyűjthetnek órai munkával, házi feladatokkal, „mini pontgyűjtő akcióval” (vagyis előre megbeszélt röpdolgozattal). Mivel törvény írja elő, hogy jegyet kell adni, ezért az egyes témák végén írnak egy témazáró dolgozatot, amire szintén pontokat kapnak, és ebből meg az adott hónapban összegyűjtött pontjaikból tevődik össze egy jegy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.