2018. május 9., szerda

A SZEREPTÉVESZTETT ORSZÁG

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.05.09.


Fut velem egy rossz szekér”
(Ady Endre)

Zöld szemüvegen át,
Szép ez a világ

(Ghymes)

Szóval megalakult az új Országgyűlés.

A posztszocialista Magyarországon sorban a nyolcadik. A Nemzeti Együttműködés rendszerében a harmadik.

Mint egy hőseposz enumerációjában (apropó, sok sikert az érettségizőknek!) ott volt mindenki, aki számít.

Áder János köztársasági elnök a digitális gazdaság, az infokommunikáció, a robotizáció és a mesterséges intelligencia által támasztott kihívásokról beszélt. Mintha bármikor az elmúlt nyolc esztendőben a „felelős ministerium Buda-Pesten” szóba hozott volna bármit is azokból a nagy kihívásokból, amelyek az emberiséget a 21. században foglalkoztatják. Mintha a nemrég lezárult kormányzati ciklus nem épp egyetlen hatalmas és velejéig hamis összeesküvés-elmélet körül forgott volna. Mintha számítana bármit is a valóság.

A frissen meg- és újraválasztott honanyák és honatyák felesküdtek az Alaptörvényre. Amely anno még külön asztalt és preambulumot is kapott magának, hogy alátámasztassék kiemelkedő történelmi jellege. Mintha nem jelentette volna már be az alkotmányozó többség, hogy újabb marhaságot fognak beleszuszakolni azonmód, hogy megalakul az új Országgyűlés. Múló politikai érdekből egy marhaságot, amelyet ma már senki nem gondol komolyan. Sem a kvóta kiötlői, sem az ellenzői.
De a képviselők felesküdtek az Alaptörvényre. Ahogy négy évvel ezelőtt is. Aztán kitörölték vele. Most majd hozzáadnak új lapokat: hogy legyen még mivel kitörölni.

Kövér László, a T. Ház újraválasztott elnöke székfoglalójában elmondta: „maradok azon meggyőződésemben, hogy Magyarország felemelkedésének egyetlen útja a szuverén magyar népakaratban gyökerező parlamentáris demokrácia keretei között vezet”. Mintha lett volna az előző ciklusban egyetlen szava is az ellen, hogy párttársai Németh Szilárd vezetésével hónapokon keresztül akadályozzák a magyar nemzetbiztonsági apparátus parlament általi ellenőrzését. Mintha a „szuverén magyar népakarat” többet jelentene neki Orbán Viktor szuverén akaratánál. Mintha egy pillanatig a nép részének tekintené az ellenzéki képviselőket, és azokat, akik megválasztották őket.

Persze ott volt az ellenzék is. Öltönyben, ahogy kell. A kormánypárti úthenger majd újra és újra át fog dübörögni rajtuk, ahogy az elmúlt nyolc évben is történt. Szél Bernadett majd biztos mond szuper, közösségi médiában jól osztható beszédeket. Kunhalmi Ágnes már ki is függesztette az EU-zászlót a Kossuth téren egybegyűlt tüntetőknek. Az LMP és a Párbeszéd majd bizonyára be fog nyújtani létfontosságú törvényjavaslatokat az ország sok részében dúló, ezerarcú szociális katasztrófa orvoslására. A „szuverén magyar népakarat” házbizottsága napirendre sem veszi majd. A DK – idézem – „intenzív parlamenti munkára készül”. Sok sikert!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.