2018. május 24., csütörtök

ALFÖLDI ÚJRA PACEKBA NYOMJA A KORMÁNYNAK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.05.24.


El kell jutnunk a falig, hogy beverjük a fejünket, enélkül nem lesz változás a hazai közállapotokban – mondta Alföldi Róbert a Klubrádióban. A színész, rendező szerint a mostani világ még hosszú ideig velünk lesz, de hogy egyszer mégis eltűnjön, azért a változást akaróknak a szűkebb környezetükben is konfliktusokat kell vállalniuk. Legújabb munkái többek közt a pitiség és a gyűlölet összefüggéseiről szólnak, meg arról, hogyan lesznek aljas, szadisztikus gyilkosok normálisnak hitt szomszédokból.

Az ember legsötétebb oldalát aprólékosan is bemutató, új, társadalomkritikus felolvasóestet tervez Alföldi Róbert színész, rendező. Az előadáson Zoltán Gábor Orgia című regényének részleteit adja elő, ami szerinte mérhetetlenül megrázó szöveg, de nagyon fontos, hogy minél többen találkozzanak vele, ráadásul különös pluszt adhat a mű befogadásához, ha egy térben, egyszerre több százan hallgatják majd a felkavaró történeteket.

Az Orgia a szerző által valós események alapján, hosszú levéltári kutatás után megírt szöveg a második világháború végéről, amikor gyakran ismerősökből, szomszédokból, munkatársakból váltak kíméletlen gyilkosok. Az 1944/45 telének XII. kerületi eseményeit bemutató dokumentarista regény tele van sokkoló, embertelenséget ábrázoló részekkel, magyarok magyarok elleni rémtetteivel.
Ma már megöllek
Alföldi szerint a kérdés az, minek kell történnie ahhoz, hogy adott történelmi pillanatban hétköznapi emberek simán képesek legyenek megalázni, kegyetlenül megkínozni, és a Dunába lőni azt, akivel nemrég még békében, barátságban, munkakapcsolatban éltek egymás mellett. Az ember a gyűlölet sötét, végtelen örvényébe került, a másik pedig megszűnt számára annak lenni, ami tegnap előtt volt – fogalmazott.
Magyarország ma olyan úton megy, amelynek végén ezek a szörnyűségek akár újra megtörténhetnének. Vannak, akik azon dolgoznak, hogy az efelé mutató érzelmek újra felkorbácsolódjanak – mondta. A felolvasóestet, amelyen társalkotóként Lukács Miklós cimbalom művész is részt vesz, május 30-án tartják a budapesti MOM Kulturális Központban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.