2018. május 17., csütörtök

AUSZTRÁLIA BENNSZÜLÖTT ÉS KÜLFÖLDI SZEMMEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.05.17.


Ausztráliáról a legtöbbünknek alighanem meglehetősen romantikus elképzeléseink vannak, a napsütés, az óceán, szörf, kenguruk, és alapvetően egy kellemes, nyugodt élet. Csakhogy Ausztráliának is, mint minden országnak, több arca van, ráadásul nem csak a helytől, hanem embertől is függ, ki milyennek látja. Ez jutott eszembe, amikor belefutottam egy ott élő határátkelő és egy született ausztrál „listaváltásába”, ami szerintem kifejezetten tanulságos és elgondolkodtató, és nem csupán azoknak, akiket vonz e távoli kontinens.

A „beszélgetés” az angliai Manchesterből az évtized fordulóján az ausztráliai Perthbe költözött Joe és a született ausztrál Matt között zajlott le a Quorán, amit aztán pár érdekességgel még kiegészítettem a BBC alapján. Nem lesz hosszú a poszt, de szerintem számos érdekességgel szolgál.

Joe megállapításait sima, míg Matt válaszait dőlt betűkkel olvashatjátok.


„Nyolc évvel ezelőtt költöztem Manchesterből Perthbe és az alábbiakban következnek a tapasztalataim.

Nem vagyok expat, ausztrál állampolgár vagyok, itt születtem és nevelkedtem. Sok mindennel nem értek egyet abból, amit Joe írt, és amikor elkezdtem írni a válaszaim, meglehetősen keserű voltam, de ez nem Joe-nak szól, és nincs is semmilyen ellenséges éle a szavaimnak. Csak úgy válaszolok, mint egy „átlagos ausztrál fickó”. Ha ez bárkit is sért, akkor elmehetnek a fenébe, végtére is ez Ausztrália. Úgy érzem, fontos lenne, hogy sokan hallják az alábbiakat egy ausztráltól.

Fele annyit dolgozom, mint Angliában, kétszer akkora fizetésért.

Közben mi, itt született és felnőtt ausztrálok, nem találunk egy rohadt munkát, nem kapunk semmilyen segítséget a saját kormányunktól, és nem nyithatjuk ki a szánkat.

A nyarak csodásak, a hétvégéket a hajón vagy a tengerparton töltjük.

Bárcsak megengedhetném magamnak, hogy legyen egy hajóm, hogy bejárhassam vele a saját országom.

A telek mesések, napközben 18-20 C fok van.

Azért ez nagyon helyfüggő és így elfogult megállapítás. „Télen az átlaghőmérséklet 6,5 – 14,2 C fok között ingadozik”. Ez például a helyzet Melbourne-ben
.

Az esőnek mindenki örül, a viharok csodásak, főleg, hogy tudod, akármilyen rossz is az idő, legkésőbb pár nap elteltével ismét sütni fog a nap..."...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.