2018. május 5., szombat

CÉGTEMETŐ A MINISZTER INGATLANÁBAN, HÁBORÚ A PHARAON-ÖRÖKSÉGÉRT - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.05.05.


G7: Bedőlt cégek sora működött az új miniszter ingatlanában

A 2010-es években mintegy hatvan cég volt bejegyezve Bártfai-Mager Andrea fejlesztési miniszter lakására. A cégek döntő többsége zavaros körülmények között megszűnt vagy elköltözött az elmúlt egy-két évben. Szinte valamennyi ide bejegyzett társaság Magyarország egyik legegzotikusabb vállalkozójához, Balogh Sándorhoz kötődött. Baloghnak több, Afrikával foglalkozó alapítványa van, részben az ő elgondolása alapján valósultak meg a nemzeti kereskedőházak, a Magyar Afrika Társaság elnökeként a Budapest-Bamako Rally jótékonysági partnere, és sok egyéb mellett a vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója is. Vállalkozásait szinte kivétel nélkül felszámolással vagy kényszertörléssel vezették ki. A miniszterré kinevezett Bártfai-Mager rózsadombi ingatlana az egyik központi helye volt a cégbirodalomnak. Balogh és Bártfai-Mager korábban házastársak voltak, több közös vállalkozásuk is volt.

Heti Válasz: arab belháború Magyarországon a Pharaon-vagyon miatt

Tavaly meghalt az FBI által körözött, Ghaith Pharaon. Itteni kastélyai, palotái ma is egy jordán ügyvéd nevén vannak, aki azonban, úgy tűnik, nem az örökösök, hanem mások kottájából játszik. Nemrég az összes Pharaon-ingatlan tulajdoni lapjára perfeljegyzés került. Az Alfahír portál már másfél hónapja jelezte, hogy „valami kavarás van” a volt Postabank-székház tulajdonjoga körül. Azonban a József nádor térre néző palota mellett a Cinege úti Pharaon-ingatlan, valamint a hőgyészi és a seregélyesi kastélyok tulajdoni lapjára is perfeljegyzés került – ráadásul ugyanazzal az ügyszámmal. A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma előtt öt hónapja folyó eljárást három külföldi társaság (a pakisztáni Attock olajvállalatot is birtokló Pharaon Investment Group Limited Holding, valamint a Bayview International Group és a Pharaon Commercial Investment Group) indította „szerződés érvénytelensége” miatt; e cégek mögött egyértelműen a néhai Ghaith Pharaon családja áll. Az alperes pedig, mint írtuk, a magyarországi érdekeltségeket jegyző jordán ügyvéd. Ammar M. A. Abu Namous és az örökösök összekülönbözését bizonyítja, hogy a jordán ügyvéd a családfő halála után azonnal kikerült a részben Pharaonék által ellenőrzött Bank of Jordan vezető testületéből, majd az ammani tőzsdén jegyzett Jordan Decapolis Properties ingatlanvállalat igazgatóságából is.

HVG: újabb gyanús fidesz-közeli vendégház

Az izsáki, edelényi és hollókői esetek után újabb kormánypárti politikusrokont találtunk, akinek környezetében fölöttébb furcsán hasznosulnak a fejlesztési források. A történetben ismét egy “vendégház” bukkan fel, a szereplő pedig ezúttal a fideszes Hörcsik Richárd unokaöccse. Az ügyvédként dolgozó Hörcsik Lajos Kálmán a saját nevén nem vett fel semmilyen támogatást. Az álvendégház a Borsod megyei Göncruszkán van, és a nagyszülői házból alakították át. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség (FATOSZ) honlapjának egy már csak tárolt változatként érhető aloldala szerint 2015 végén névvel, címmel, telefonszámmal beregisztrálták ide a Ruszkay Pál Vendégházat, ez Hörcsik Lajos nagyapja neve. Tulajdonosként/üzemeltetőként pedig a Nitor Abaúj Szolgáltató Szociális Szövetkezet volt megadva, amelyre viszont rögtön több fajta támogatáskereső is adott találatot: a térségi forrásokat elosztó Abaúj Leader Egyesület nyertes 2013-as pályázatokat összegző táblázata szerint a szövetkezet 17,9 millió forintot kapott vendégház kialakítására, és a 2014-es és 2015-ös kifizetések között a Magyar Államkincstár adatbázisa is kiadta a szövetkezet hasonló összegű, EMVA-turisztika jogcímen kapott támogatásait. A Nitor Abaúj 2013 évi taggyűlési jegyzőkönyvéből a tagjai névsora is kiolvasható: tag benne Hörcsik Lajos Kálmán és több rokona is. A környékbeliek nem tudnak a vendégházról, Hörcsikék szerint azonban üzemel.

Index: Jeremie-pénzek Mészáros-közelbe

Megvannak a legújabb Jeremie-pályázat nyertesei. Állítólag a Mészáros Lőrinc-közeli MKB, illetve Takarékbank, valamint Hernádi Zsolt, Garancsi István és Csányi Sándor is a nyertesek között van. Publikus eredményhirdetés még nem történt, de mivel a nyerteseket már értesítették, jó eséllyel pontosan felmérhető, hogy kik nyerték az MFB 75 milliárd forintos legújabb Jeremie-körét. Ez az a program, amikor a magánbefektetők jelentős közösségi forrást kapnak ahhoz, hogy ígéretes startupokba fektessenek.

HVG: jogsértő fakivágás a Margit-szigeten

Rengeteg fát vágtak ki a Margitszigeten a régi teniszpályák bontása ürügyén. Azt nyilatkozta egy biztonsági őr, hogy már az új teniszstadion építését készítik elő – a baj csak az, hogy az erről szóló törvényt Áder János megvétózta, Tarlós István főpolgármester pedig kerek perec azt mondta, nem hajtja végre a döntést, mert nem egyeztettek vele. Egyelőre nem mond arról a szövetség semmit, hogy a Margitszigeten vagy máshol épül az ATP-verseny helyszíne. A Főváros viszont állítja, csak arra adott hozzájárulást, hogy lebontsák a leromlott épületeket, fakivágásokra nem. A bontáshoz való hozzájárulás nem mentesíti a beruházót a tevékenységhez szükséges egyéb szakhatósági, hatósági és tulajdonosi engedélyek beszerzése alól, amelyek megléte nélkül a kivitelezési munkák nem kezdhetők meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.