2018. május 19., szombat

DUNA ASZFALT MELÓ KONGÓBAN, AZ MSZP PÉNZELTE VOLNA A LIBERÁLISOKAT - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.05.19.


Zoom: az MSZP is pénzelte volna Fodor Gábor liberálisait

Molnár Gyula leköszönt MSZP-elnök még pártvezérként különalkut kötött Fodor Gáborral a választás előtt, abban állapodva meg a Liberálisokkal: a szocialisták évente 60 millió forinttal támogatják „nem hivatalos” szövetségesüket. Hogy ezt miért és hogyan tehette meg Molnár, az annyiban rejtély, hogy a Zoom által megkérdezett elnökségi tagok egyike sem emlékezett arra: a pártelnök e kérdést plénum elé vitte és megszavaztatta volna. Hogy erre volt-e jogköre, az is kérdés. A 24 be is mutatta a megállapodást, amit szignált Karácsony Gergely listavezető is Molnár és Fodor mellett. Viszont az derül ki belőle, hogy a paktum nem részletesen kidolgozott szerződés, inkább csak – a pártfinanszírozási szabályokat feszegető – szándéknyilatkozat, amely alapján, a választási eredmények függvényében nem is 60, „csak” mintegy 25 millió járna a Liberálisoknak. Közben az Index arról számolt be, hogy az MSZP-PM pártlistán a parlamentbe került liberális Bősz Anett kilép a PM frakciójából, amivel meg is szűnik a Párbeszéd frakciója.

G7: Orbánék udvari aszfaltozója Afrikában is tarol

2011 környékén két magyar vállalkozó többször is járt üzleti úton Afrika egyik legszegényebb országában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Előbbi neve René Hutton-Mills, apja révén ghánai származású magyar üzletember, partnere pedig a szintén ingatlanokkal üzletelő Serfőző Péter volt, aki Giró-Szász András korábbi kormányszóvivő volt sógoraként többször szerepelt a sajtóban. Hutton-Mills kapcsolatainak köszönhetően először egy három kilométeres utat építettek meg a világszinten is jelentős bányavidék központi városában, a kétmilliós Lubumbashiban, ami lényegében előfeltétele volt egy 125 milliárd forint értékű óriásberuházás elnyerésének. Ez egy világkereskedelmi szempontból is számottevő út lesz, ha elkészül, ugyanis napokkal lerövidítené a kongói ásványkincsek szállítását a tengeri kikötőkhöz. A projektben Serfőző Péter jogilag már nincs benne, viszont egy sokkal jelentősebb magyar építőipari cég vállal szerepet az útépítésben. Ez a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt, amely az állami tendereken legsikeresebb magyar építőipari céggé vált Simicska Lajos kiszorulása után. A 80 milliós ország a világ egyik legkorruptabb és legszegényebb országa.

Direkt36: furcsán pörög a letelepedés-biznisz

Kínában új magyar bevándorlási programot hirdet egy olyan cég, amelynek a tulajdonosa korábban a letelepedésikötvény-program is részt vett. Az erről szóló szerdai cikk megjelenése után a reklámokat törölték arról a népszerű kínai közösségi oldalról, ahol korábban futottak. Az LSP International nevű hongkongi cég április 21-e óta kínált magyarországi tartózkodási engedélyt 25 millió forintos magyar ingatlanbefektetés és 50 ezer eurós (15,7 millió forintos) ügyintézési díj ellenében. A cég hirdetései szerint a program egy meglévő törvényi lehetőségre épül, és működése garantált a „bevándorlási ügyvéd és a Bevándorlási Hivatal között, a jelentkezés pontos részleteiről szóló egyeztetések eredményei alapján”. A Bevándorlási Hivatal ellenben azt közölte, hogy sem az LSP Internationallel, sem más céggel nem kötött megállapodást. A Kormányzati Tájékoztatási Hivatal szerint pedig a “program egyszerűen hazugság, a szóban forgó cég ellen a Külügyminisztérium megteszi a szükséges lépéseket.”

HVG: Turul 2Rule = Mészáros sportmárkája

Nemzeti sportruhákkal fogja öltöztetni hamarosan Mészáros Lőrinc a cégbirodalma alattvalóit. A milliárdos üzletember a tavaly decemberben alapított Magyar Sportmárka Zrt.-ben az őszi ideiglenes szövetségi kapitány, a Felcsúton is focizó, majd edzősködő Szélesi Zoltán feleségével társult. A márkanevet már le is védették. A repülő turulmadarat nemzeti színekben vagy piros-feketében ábrázoló védjegy mintha a nemzetközi piacra is készülne, hiszen a brand inkább angol szavakkal operál: a márkanév 2rule lesz. A 444 pedig kiszúrta, hogy a márkanév létezik, egy nigériai ruházati cég használja.

Index: Topszázas milliárdos vásárolt MKB-követelést

Jellinek Dániel Indotek-csoportja veszi meg az MKB Bank szanálása során elkülönített ingatlanok és követelések nagy részét. Ezek a követelések a korábbi vállalati projektfinanszírozásból eredtek. Jellinek Dániel, a tulajdonos idén először bejutott a Napi.hu legfrissebb top 100-as gazdagkiadványába is, sőt rögtön a 26. helyre jutott. A csomag pontos értékéről, a tranzakció áráról sokat nem tudunk, de vélhetően több tízmilliárd forint körüli az érték, hiszen korábban az MSZVK a követeléscsomagot 96 milliárdért vette az MKB-tól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.