2018. május 15., kedd

EGY FIATAL KURD NŐ VEZETÉSÉVEL FOLYIK A ROMOKBAN HEVERŐ RAKKA ÚJJÁÉPÍTÉSE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Erdélyi Katalin
2018.05.15.


Az ARTE 25 perces dokumentumfilmet készített Rakkáról, ami 3 évig volt az Iszlám Állam fővárosa. Tavaly októberben a szíriai milíciák amerikai támogatással visszafoglalták a dzsihádistáktól, de a városban még mindig takarítják az utcákról a törmeléket és a háborúból maradt bombákat. Az emberek a lerombolt házakban és a város melletti sátrakban laknak, a helyzet elég reménytelennek tűnik. De a polgármester, egy 30 éves kurd nő eltökélten dolgozik az újjáépítésen...

...A háború előtt 300 ezren laktak Rakkában, ahova most nagyon lassan tér vissza az élet. Hónapokkal a felszabadulás után is törmelék borítja az utcákat, amiket munkagépekkel takarítanak. Összegyűjtik a háború után hátramaradt éles, életveszélyes rakétákat, gránátokat, bombákat és egyéb robbanóeszközöket is, amelyektől az elmúlt fél évben több mint 700-an – negyedük gyerek – sérültek meg. A lakosság kétharmada inkább a városon kívül lakik sátrakban, ami a körülményeket nézve teljesen érthető.

A Rakkától 60 kilométerre fekvő sivatagi sátortáborban számos ISIS-szimpatizáns is él, például a letartóztatott magas rangú dzsihádisták feleségei is. Nekik a táborban “antiradikalizáló” programot indítottak, aminek keretében politikáról, vallásról és rasszizmusról tanítják őket.

“A nők a siker kulcsai. Ha a nő sikeres, akkor a családja boldog, a társadalom zökkenőmentesen működik, és az ország gazdag lesz. Nem könnyű megváltoztatni ezeknek a nőknek az életszemléletét. Nem megy egy nap alatt, évekig fog tartani. Az ISIS szabályai, és korábban a damaszkuszi rezsim alatt a nőket és a kisebbségeket hátrányosan megkülönböztették. Ez nem fog gyorsan megváltozni, de legalább meg kell próbálnunk.” – mondja erről Rakka ifjú vezetője, Leila Mustafa.

A kisfilm a polgármesternő mentorának és példaképének temetésével kezdődik és végződik. A kurd hősöknek kijáró szertartáson rengetegen részt vettek – köztük arabok, keresztények vegyesen, és az USA képviselője, valamint az amerikai különleges erők parancsnoka is -, hogy tiszteletüket fejezzék ki a márciusban meggyilkolt Omar Alloush előtt, aki kulcsszerepet játszott Szíriában az arabok és kurdok közötti békében. Ő egyike volt azon keveseknek, akik közvetíteni tudtak a különböző közösségek között, és a film szerint vele együtt eltemették a béke reményét is. Leila Mustafa szerint azonban sokan folytatják Alloush munkáját, és a végén az emberség győz majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.