2018. május 8., kedd

ELLENZÉKKÉP - ELLENSÉGKÉP

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉKBLOG
Szerző: MértékBlog
2018.05.07.


A propaganda bevett eszköze a lejáratás, a hiteltelenítés, a befeketítés, amit a kampányhajrában csúcsra járatott az állami média. A márciusi Szúrópróbában vizsgált állami hírműsorok sulykolt hamis üzenete: az ellenzék és a sajtó (nem kormányhoz kötődő része) hazudozik, blöfföl, nem hiteles társaság.

Március 29-én a 18 órakor kezdődő hírműsor teljes egészében, az esti nagyhíradó időtartamának pedig több mint háromnegyedében dübörgött a propaganda. És ez az állítás még akkor is igaz, ha a műsorokban az ellenzék is szerepelt. Az ellenzéki pártokat azonban csaknem kizárólag negatív kontextusban, a terrorveszélyt alábecsülő, kerítésbontó, ezzel a magyar embereket felelőtlenül veszélyeztető, kétes ügyektől terhes, zavaros kapcsolatokkal rendelkező politikai szereplőként ábrázolták. Az ellenzéki kampányrendezvényekről adásonként alig több mint másfél percben számoltak be. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a fél nyolcas hírműsor közéleti-politikai üzenetet hordozó 2700 másodpercéből mindösszesen 97 másodperc közvetítette az LMP, az MSZP és a Jobbik választási programját, miközben a műsor többi része a kormány és a kormánypártok mondanivalóját hordozta.

Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága az a fórum, ahol az ellenzéki képviselők is hozzáférnének az ország helyzetére vonatkozó információkhoz, dokumentumokhoz, megtárgyalhatnák, hogy mi jelent valós veszélyt Magyarországra. A sajtóban több hír is foglalkozott azzal, hogy a bizottság ebben az évben össze sem ülhetett, mert a kormánypárti képviselők, vagy el sem mentek, vagy kivonultak az ülésekről azok után, hogy a titkosszolgálatok által készített, és a kormány által 20 évre titkosított, a Soros-tervről szóló jelentés dokumentumainak megismerését kérte a bizottsági tag Szél Bernadett LMP-s miniszterelnökjelölt. Január 25-én történt a fideszesek kivonulása, azóta nem működött a bizottság. Így történt ez a vizsgált márciusi napon is, hiába hívta össze a bizottság MSZP-s elnöke, nem sikerült ülést tartani. Az állami televízió ezzel kapcsolatos híradása nem az ülés elmaradására fókuszált, noha az apropót az adta, hanem a Fidesz elítélő véleményéről adott hírt – ami nem a tanácskozás meghiúsulására, hanem az összehívására vonatkozott.

„Fidesz: Kampányakció a nemzetbiztonsági bizottság ülése”címmel adtak hírt arról, hogy ismét határozatképtelen volt az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése. Hogy a bizottság konkrétan miről tárgyalt volna, nem derült ki, a műsorvezető csak annyit mondott a bevezetőben, hogy a bizottságot annak szocialista elnöke, Molnár Zsolt azért hívta össze, mert „a szerinte” „Magyarországon zajló korrupciós ügyekről, valamint a kiutasított orosz diplomatáról is választ várt volna a kormány és a szolgálatok képviselőitől”. A műsorvezető leszögezte, a fideszes tagok „előre jelezték, hogy nem vesznek részt a tanácskozáson”, mert kampányakciónak tartják. A nyomaték kedvéért a bizottság alelnöke, a fideszes Németh Zsolt saját hangon is nyilatkozott arról, hogy az ülésen „nyilvánvaló hazugságok, blöffök, sajtóban megjelent álhírek, legyártott hírek” szerepeltek volna, de ilyen témákra nem lehet összehívni a nemzetbiztonsági bizottságot.

Mit tudott meg ebből a hírből a közönség? Szolgált-e az állami hírműsor bármilyen információval arról, hogy itt közérdeklődésre számot tartó témák szerepeltek volna, hogy milyen korrupciós ügyről van szó, és mit jelent a diplomáciában kemény lépésként használt diplomata kiutasítás? Egyáltalán nem. Az a kormánypárti vélemény viszont ezúttal is megerősítést kapott, mely szerint az ellenzék és a sajtó (nem kormányhoz kötődő része) hazudozik, blöfföl, nem hiteles társaság.

Pedig a kifejezetten a közérdeklődés körébe tartoztak azok a kérdések, amelyeket az ellenzéki tagok megtárgyaltak volna. Még az elmaradt parlamenti tanácskozásról szóló MTI beszámolóban is szerepelt néhány konkrétum, hogy mivel is foglalkoztak volna az ellenzéki politikusok a bizottsági ülésen: az FBI nyomozásáról, a Magyarországra vezető pénzmosási szálakról, Kósa Lajos 1300 milliárdjáról, Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár “parkoltatott 1,2 milliárdjáról”, a kiutasított orosz diplomatáról, a Quaestor-ügyről, a jegybankkal kapcsolatos “kartellügyről”, és a “kötvénybűnözőkről” is tájékoztatást vártak volna a kormány és a szolgálatok képviselőitől. Ezek a szavak azonban nem hangozhattak el az állami híradóban, csak az ellenzékre vonatkozó gyalázkodás, a negligálás, a hiteltelenítés. Az elítélő üzenet befogadását erősíthette az is, hogy ugyanaz a fideszes politikus fogalmazta meg az ellenzéket elmarasztaló minősítéseket, aki az eggyel korábbi hírben, másfél perccel előtte a téli rezsicsökkentés kapcsán arról beszélt, hogy a FIDESZ az egyetlen olyan párt, amelyik a rezsicsökkentés politikáját folytatja, és képes is ezt biztosítani az emberek számára. Németh Szilárd a jó hír hozójaként ebben a műsorelemben is nagyobb figyelemre számíthatott, a véleménye prioritást élvezhetett az MSZP-s bizottsági elnök álláspontjának konkrétumot nem tartalmazó állami híradós interpretációjával szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.