2018. május 8., kedd

ESÉLYT KAPVA ANGLIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Juci
2018.05.08.


Juci ápolónőként dolgozott Magyarországon, és egy komoly műtéten esett át, miután az akkor már Angliában élő és dolgozó fia meggyőzte: költözzön a többi gyermekével Angliába. A kiköltözés és az első időszak nehézségeiről itt olvashattatok, ma folytatódik a történet, melyből kiderül, azért még a szigetországban sem olyan könnyű állást találni – de azért nem is lehetetlen.

„2015 novembere. A munkába állásra nem is gondolhattam, amíg a lányokat iskolába nem írattam és nem tudtam őket biztonságban. Szerencsére ezt sikeresen elintéztem és a gyerekek elkezdték az angliai életüket.

Kialakult a napi rutin, szépen közlekedtek a suliba meg haza. Itt vettem nagy hasznát annak, hogy önállóságra neveltem őket kicsi koruktól kezdve. Nem volt ez eltervezve, csak az élet így hozta.

Reggel a lányok iskolába mentek, Gergő dolgozni, én egyedül maradtam. Szerencsés vagyok, hogy Gergő már kint élt, így volt telefonunk, internetünk, számítógépünk. Gergőtől kaptam ajándékba egy laptopot az érkezésemkor. Nagyon örültem neki. Internet nélkül nehéz már a mai világban boldogulni.

Gergő eltartott minket a kis fizetéséből, sőt azt mondta, ne izguljak, majd lesz munkám. Ő bízott bennem az első pillanattól kezdve. Engem viszont aggasztott a helyzet. Nem szeretem, ha nincs jövedelmem. Tehát elkezdtem munkát keresni.

Valljuk be, otthon védett kis burokban éltem a kórházban. Ápolónak lenni még mindig jó kis nyugdíjas állás, akkor is, ha szerényen lehet csak megélni belőle. Most kikerültem a kőkemény kapitalizmusba, 48 évesen, frissen műtötten, gyér angoltudással, viszont nagy akaraterővel. Nagy akaraterő? El kell a gyerekeket tartani, ez jó motiválás és a muszáj nagy úr.

Mi kell ahhoz, hogy itt dolgozhassak?


NI szám (National Insurance number), ez olyan, mint a mi taj- és adószámunk egyben. Kell még telefon az ügyintézéshez. Bankszámla, önéletrajz, nyelvtudás. Esetemben még jó egészségi állapot is szükséges.

Gergő bankszámláját használtam, azzal így nem volt gond. Önéletrajzot írtam, telefon volt. Mindent angolra állítottam. Telefont, számítógépet, csak angolul olvastam, és csak az angol Netflixen néztem, nézek filmet, hogy javuljon a nyelvtudásom. Leülni könyv mellé nem volt időm.

NI számot kellett intézni. A kormányoldalon ott a telefonszám. Fel kell őket hívni. Adnak egy időpontot egy jobcentre-be (munkaügyi iroda). Ezt a telefont személyesen kell intézni. Pár kérdést feltesznek, hogy igazold, tényleg te vagy te , de már nem emlékszem, miket kérdeztek.

A lakcímet biztosan elkérték, mivel küldenek levelet, amiben az interjú ideje és címe van. Ezzel a levéllel a lakcímedet is igazolni tudod az interjún. (Angliában nincs lakcím nyilvántartás, hivatalos levelekkel igazoljuk, hol élünk.)

Ezt elintéztem és vártam a levelet tőlük. Mivel az NI-szám nélkül elkezdhetsz dolgozni, így közben az álláshirdetéseket böngésztem a neten. Sok helyre elküldtem az önéletrajzomat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.