2018. május 3., csütörtök

FÉLELMETES MAGYAR HELYZETKÉP TÁRUL ELÉNK A SAJTÓSZABADSÁG VILÁGNAPJÁN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.05.03.


Elfoglalták a kapuját, de az állami média nem küldött riportert a saját bejárata elé. Nyolcezren írták alá eddig a tisztességes közszolgálatiságért indított petíciót. A magyar sajtó lehetőségei katasztrofális szintre süllyedtek.

A kormány propagandagyártásra és gyűlöletkeltésre használja a közmédiát – mondta Papp Dóra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épülete előtt. Közös sajtótájékoztatót tartott ugyanis a Kunigunda utcai közszolgálati médiás székházánál a Mérték Médiaelemző Műhely, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és az aHang csütörtökön arról, hogy milyen lépéseket tehetünk és kellene tenni az állami média vezetőinek a közmédia át-, pontosabban valódi közszolgálatiságot nyújtó tájékoztatási forrássá alakításáért.

Papp Dóra az aHang nevében kritizálta a jelenlegi állami hírszolgáltatást, hozzá csatlakozva pedig Polyák Gábor médiajogász beszélt arról, hogy

amit ma közmédiának neveznek, ami ezt a nevet bitorolja, az nem törekszik társadalmi párbeszédre, kizárólag egy politikai érdek kiszolgálására.

Mindezt ráadásul nagyon drágán, adófizetői pénzből teszi. Hatalmas árat, évi 80 milliárd forintot fizetünk azért, hogy kizárólag a Fidesz álláspontja, üzenetei jussanak el az ország lakosságához.

Polyák Gábor kitért arra is, hogy miközben a közszolgálatiság témájában hirdettek sajtótájékoztatót,

az állami média munkatársai a saját épületük elé sem mentek el meghallgatni a tőlük eltérő, őket kritizáló véleményeket.

Pedig a kritikára igenis van ok, a médiajogász hosszan sorolta, miféle problémák vannak, milyen lépésekkel süllyedt az álhírgyártás szintjére a magyar közmédia, s milyen egyszerűen lehetne változtatni a mai gyakorlaton, a kormánypropaganda terjesztésének napi rutinján – ehhez akár az intézmény maga is kijelölhetne kritériumokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.