2018. május 15., kedd

HETI RÁADÁS: AZ ELIT ALAKULAT (FILMSOROZAT / HBOGO)

HBO / HBO GO / VIDEA
Szerző: Stephen E. Ambrose
  • Emmy-díj (2002) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória

Az elit alakulat az amerikai hadsereg egy második világháborús különítményének, a 101. számú légi hadosztály 506. számú ezredének történetét meséli el. Az elit alakulat a televíziózás történetének eddigi legköltségesebb alkotása: 120 millió dollárba került a 10 epizód forgatása. Stephen E. Ambrose történész-író éveken át gyűjtötte könyvéhez az anyagokat. A katonák magánlevelezéseiket is a rendelkezésére bocsátották. Ezekből az apró töredékekből rajzolódott ki az író számára a soha nem tapasztalt perspektíva a történelem legvéresebb háborújáról. Fény derül a csapaton belüli viszonyok láncolatára és arra, hogy ezek a katonák szinte kivétel nélkül megbíztak egymásban és feláldozták volna az életüket egymásért. Az alkotók a lehető leghűségesebben akarták tetteiket és szenvedéseiket ábrázolni. Több mint ezer állandó katonaviselt, kalandvágyó és megszállott statisztával dolgoztak a filmesek.

Az elit alakulat 1. - Currahee

1942 nyarán a georgiai Toccoa bázison fiatal önkéntesekből álló csoport kezdi meg kiképzését a zsarnokoskodó és a terepen nehezen tájékozódó Herbert Sobel hadnagy parancsnoksága alatt, hogy aztán az ejtőernyős Easy század katonái legyenek.

Az elit alakulat 2. - A nagy nap
https://videa.hu/videok/kreativ/az-elit-alakulat-2.-a-band-of-brothers-CK1oXpRM3Ho1L76Z

Eljön az idő, a század kiugrik Normandia felett, ám a német légvédelem miatt rengetegen már a gépekből való kiugrás előtt meghalnak. Winters és megmaradt katonái szétlőnek egy ellátmányt szállító német lovaskocsit, majd egy közeli városba érve találkoznak "Buck" Compton hadnaggyal, aki közli velük: mivel a századparancsnok nem került elő, Winters veszi át annak helyét.


Az elit alakulat 3. - Carentan

Két nappal a D-Nap után előkerül Albert Blithe közlegény, és csatlakozik a Carentan felé induló Easy századhoz. A város sikeres bevétele során Winters százados egy repesztől lábsérülést szenved, Blithe pedig néhány órára megvakul.

Az elit alakulat 4. - Újoncok
https://videa.hu/videok/kreativ/az-elit-alakulat-4.-ujoncok-band-of-brothers-AHXfl1vf21uuussI

Újoncok érkeznek a századhoz, mielőtt ledobják őket a németek által megszállt Hollandiába. Ugrásuk után a katonákat Eindhovenben a lakosok az utcára vonulva ünneplik, mint felszabadítóikat. Az Easy egy közeli városba érve hatalmas német túlerővel találja szemben magát, így visszavonulásra kényszerül.

Az elit alakulat 5. - Keresztutak
https://videa.hu/videok/kreativ/az-elit-alakulat-5.-keresztutak-band-of-brothers-bzNaHpIcTzxRq6J9

Miután a század sikeresen biztosított egy holland töltést, Winterst zászlóaljparancsnok helyettessé léptetik elő, az Easy pedig új vezetőt kap: "Moose" Heyliger hadnagyot. Míg Heyliger újabb küldetésre - angol ejtőernyősök kiszabadítására - viszi embereit, Winters aggódni kezd volt százada iránt, főleg mikor Heyligert ellenségnek nézi egy őrszem és meglövi.

Az elit alakulat 7. - Az áttörés
https://videa.hu/videok/kreativ/az-elit-alakulat-7.-attores-band-of-brothers-wm1ooNxA3fAhT9LP

Miután megakadályozták, hogy a németek bevegyék Bastogne-t, a század újabb feladatot kap: bevenni egy közeli települést, Foy-t. A rangidős szakaszvezető, Carwood Lipton próbálja tartani a lelket a katonákban, ám Joe Toye és Bill Guarnere egy bombázás közepette elveszíti a lábát, ezt látva Compton hadnagy idegösszeroppanást kap, és a két sérülttel együtt leszerelik.

Az elit alakulat 8. - Az utolsó járőr


Az Easy századot egy német határhoz közeli városba szállítják, ahol a katonák végre rendes ágyban, fedéllel a fejük felett aludhatnak. A század veszélyes megbízást kap: át kell kelniük a várost kettészelő folyón, és német hadifoglyokat ejteni a túloldalon.

Az elit alakulat 9. - Miért is harcolunk?


A század végre behatol Németországba, ahol ellenállás nélkül megpihennek, kiürítve néhány épületet. Winters aggódni kezd Nixon miatt, aki mértéktelenül iszik és a háború értelméről beszél. Míg hírek érkeznek Roosevelt elnök haláláról, egy kiküldött őrjárat egy rossz állapotban lévő, zsidókkal teli koncentrációs táborra bukkan.

Az elit alakulat 10. - Pontok

https://videa.hu/videok/kreativ/az-elit-alakulat-10.-pontok-band-of-brothers-H10umjP9oLTLeFIw

Az Easy-t Berchtesgaden elfoglalására küldik, eközben nem ütköznek ellenállásba. A katonák megünneplik a német hadsereg kapitulálását, és megszállják Hitler híres Sasfészkét. A század útja Ausztriába vezet tovább, ahol megtudják, hogy a hadosztályt a Csendes-óceánon ismét bevetik, kivéve azokat a katonákat, akiknek elég pontjuk van, hogy hazatérjenek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.