2018. május 31., csütörtök

HOSSZÚ KATINKA ÚTJA AZ ERKÖLCSI MEGSEMMISÜLÉSIG

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.05.31.


Cége használta a magyar emberek pénzéből készült Duna Arénát, csak éppen nem nagyon fizetett érte.

Kevés magyar ember mondhatja el magáról, hogy annyi erkölcsi tőkét halmozott fel, majd égetett el, mint Hosszú Katinka.

Azt elöljáróban fontos leszögezni: Hosszú mindentől függetlenül a magyar sporttörténelem legnagyobbjainak egyike marad. Hogy aztán ezen túl rögzíthessük: medencén kívüli akciói a könyörtelen számításon nyugodtak, a céljuk az volt, hogy az állami vagyont és segítséget optimálisan használják fel a saját vagyon növelésére.

Korszerű, az igazság utáni sportra jellemző, habonyárpádi eszközökkel dolgoztak, így húzódhatott forintalapú üzleti stratégia megvalósítása egy történet mögött, mely arról mesélt, hogy a magyar lány felkerekedett, elment Amerikába, szerelmes lett és olimpiai bajnok, megmutatja honfitársainak, hogy igenis létezik a magyar álom.

Ennek a sztorinak a hazugságát leplezték le szerdán egy Duna Arénában tartott sajtóebéden, melyen kiderült:

Hosszú Katinka és Shane Tusup klubja, az Iron Aquatics nem bérli, hanem inkább csak használja a csúcsmodern létesítményt.
Mi a baj ezzel az egésszel?

Elsősorban a módszertan. Hiszen az történt, hogy épült lehetetlen áron, közpénzből egy uszoda, hogy aztán azt odaadják egy cégnek, amely bizniszt működtet benne. Nyilván nem arról van szó, hogy Hosszú edzéseinek költségét ne finanszírozhatná a magyar állam, csakhogy itt az üzleti alapon működő úszóiskolájának kínálták a medencét.

Ám, meglehet, még ezt is elmagyarázhatták volna. Azt mondják, hogy Hosszú emblematikus alakja a sportágnak, miatta gyerekek ezrei kezdenek úszni, ezért az állam segít iskolája-klubja felfuttatásában. Én akkor sem értettem volna egyet egy pályázat nélküli ajándékozással, de sokakat alighanem meggyőztek volna arról, hogy a sportoló megérdemli ezt az olimpiai járadék, a jutalom, az ösztöndíj, a Tusupnak járó kiemelt, egymilliós edzői fizetés mellett is. (Utóbbit is csak közérdekű adatigénylés nyomán tudtuk meg,amúgy elhallgatták.)

Csakhogy az érintettek nem az átláthatóságot, hanem a hallgatást, az undorító trükköket választották. Azaz nem elég, hogysunyiban leboltolták az üzletet, még mindent meg is tettek azért, hogy a magyar emberek semmiképpen se értesülhessenek a nyilvánvalóan közérdekű információkról.

A 24.hu több mint egy éve próbálja ezeket megtudni, egészen a bíróságig kellett mennünk az igazunkért, miközben Hosszúék meg mesélték a sztorijukat a teljesítményalapú világról, az új mentalitásról, a régi világ leváltásáról, hogy aztán a közügyeket érintő némaság mellett a közre nem tartozó magánügyeikről részletgazdagon tájékoztassák a nyilvánosságot.

Arról nem szólva, hogy a Duna Aréna fenntartása evidenciaként veszteséges, mivel nincsenek értelmezhető bevételek: azzal, hogy Hosszúék érdemben nem fizetnek használatáért, a magyar emberek még többet fizetnek, mivel közpénzből kell állni a mínuszt. És nem tesznek azért, hogy a veszteség kisebb legyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.