2018. május 31., csütörtök

KORLÁTOZZÁK A KISSPEKULÁNSOKAT - AZ UNIÓ SZERINT ARÁNYTALANUL NAGYOT LEHET BUKNI EZEKEN AZ ÜGYLETEKEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.05.30.


Az alacsonyon kamatok és hozamok miatt egyre nagyobb kockázatot vállaló kisbefektetők számláinak 74-89 százaléka veszteséges. Átlagosan több ezer eurót buknak. Ezen segíthet egy új, rövidesen életbe lépő szabályozás. Az intézkedések három hónapra szólnak, de meghosszabbíthatóak. 

Hamarosan megjelenik az Európai Unió hivatalos lapjában az az intézkedéssorozat, amellyel az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) több korlátozást vezet be a különféle tőkeáttételes ügyletekkel (FX, CFD) kapcsolatban és megtiltja a bináris opciók eladását kisbefektetők számára.

Korábban már mi is több ízben felhívtuk a figyelmet, hogy az ilyen típusú ügyletek jelentős nyereséggel kecsegtetnek, ami különösen vonzó lehet a mostanihoz hasonló alacsony kamatkörnyezet mellett, az átlagos kisbefektető számára azonban igencsak magas kockázatokat hordoznak. Piaci szólás szerint az ilyen ügyfeleken a 20 százaléknyi profi – többnyire befektetési bankok és alapkezelők – képes nyerni a 80 százaléknyi amatőr balek rovására. Azt, hogy a szólás nem alaptalan, alátámasztja Steven Maijoornak, az ESMA elnökének nyilatkozata, amely szerint a kisbefektetői számlák 74-89 százaléka tipikusan veszteséges. Az ESMA adatai szerint ügyfelenként az átlagos veszteség 1600-29000 euró (a játékos „tétjétől” függően). Mint hozzáfűzte, az illetékes nemzeti hatóságok elemzése a bináris opciókról szintén általános veszteségeket észlelt a kisbefektetők számláin.

Az ESMA az illetékes nemzeti hatóságokkal együtt arra a következtetésre jutott, hogy a kisbefektetőknek kínált CFD-k és bináris opciók jelentős befektetővédelmi aggályokat vetnek fel összetettségük, nem átlátható jellegük, speciális jellemzőik, a szolgáltatók és ügyfeleik közötti alapvető érdekellentét valamint a várt hozam és a veszteség kockázata közti aránytalanság miatt. Több probléma van a forgalmazásukkal és terjesztésükkel kapcsolatban is. Korábban nálunk az MNB is adott ki figyelmeztetést ezekkel kapcsolatban.

Ezek lesznek az új szabályok:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.