2018. május 1., kedd

KÖVETELÉSEINK AZ IDEI MÁJUS ELSEJÉRE!

VÁROSI KURÍR
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: TAMÁS TIBOR
2018.05.01.


Idén kora tavasszal kiváló baloldali értelmiségiek erőteljes programot hirdettek az Orbán-rezsim elnyomását megelégelő munkavállalók és az elszegényedéstől szenvedő százezrek számára. A választás az elnyomók ideiglenes sikerével végződött – az idei május elsején pedig a dolgozók érdekeit védő program sürgetőbb, mint valaha!


Fordulatra van szükség!


Andor László, korábbi európai uniós biztosunk és Kiss Ambrus elemző a Népszava Új Egyenlőség című sorozatában tette közzé “Bér, munka, foglalkoztatás – (Foglalkoztatáspolitikai tézisek)” című írását.

Már az elején erős állítással indítanak: a hazai foglalkoztatás helyzetét a munkanélküliségi ráta (amelynek “egyre javuló” adataival az Orbán-rezsim széltében-hosszában dicsekszik) nem fejezi ki. Az alacsony munkanélküliség ugyanis a több százezres elvándorlásnak és az “igen ellentmondásos közmunka-rendszer” trükkjének “köszönhető”.

A jelenlegi helyzet döntően a munkaerő-piac 2010 utáni eltorzításának, az intézmények visszafejlesztésének következménye. A Fidesz-kormány egy lapra: a belügyi irányítás alatt működő közfoglalkoztatásra tett fel mindent – és ezzel az ország egésze veszít” – szögezi le az elemzés.

Andor László és Kiss Ambrus téziseiből kiemelünk néhányat, amelyek a legnagyobb igazságtalanságokra, és a jelenlegi rezsim legfelháborítóbb húzásaira válaszolnak.
A munkanélkülieket az út szélén hagyják, ne tűrjük ezt tovább!

Az alternatív aktiválási megoldások alkalmazása mellett elengedhetetlen a hosszabb idejű munkanélküli segély visszaállítása, hogy megnöveljük a munkába állás esélyét, amihez egy ezt támogató, tisztességes foglalkoztatási szolgálatot, közvetítőrendszert kell létrehoznunk.”
Be a szakszervezetekbe!

Magyarországon helyre kell állítani és érdemi feladatokkal kell felruházni a szociális párbeszédet a munkáltatók, munkavállalók és a kormány között. A szociális partnerek bevonásával felül kell vizsgálni a 2012-ben életbe léptetett munkajogi szabályozást.”

Nem tűrhetjük tovább a “dolgozói szegénységet!”

A “minimálbér ne csak a létminimumot érje el, hanem egyfajta társadalmi minimumot is, amely már elegendő arra, hogy aki napi 8 órában dolgozik, az kisebb váratlan kiadásokra félre tudjon tenni.”

A közmunkás nem rabszolga!

A minimálbér legyen teljes körű! A közmunkás is ugyanúgy munkás, mint aki egy vállalkozásnál alkalmazottként dolgozik, ezért a minimálbérnél alacsonyabb összegért ne lehessen senkit se foglalkoztatni! Ennek megengedésével a Fidesz növelte a társadalmi egyenlőtlenséget.”

Megregulázni az államot!

Az utóbbi években az állam mint foglalkoztató élen járt a munkakörülmények lerontásában. A jövőben legyen a magyar állam példás foglalkoztató, mint ahogy példamutató gazdálkodóvá és kiszámítható szabályozóvá is kell válnia.”

A kisebb állam, alacsony közalkalmazotti fizetés, alacsony adó ördögi köre egy rövidlátó, kontraproduktív szellemiséget tükröz. Miközben az állam a közalkalmazottakon spórol, sok esetben indokolatlan támogatásokat nyújt. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezményeket felül kell vizsgálni.”

Idén nem lesznek transzparensekkel felvonuló munkástömegek városaink főútjain – de képzeletbeli tábláikon ott vannak a rezsim által félresöpört követelések.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.