2018. május 4., péntek

KÖZEL 40 MILLIÓ FORINTÉRT SZŐNYEG, 60 MILLIÓÉRT PALLAS ATHÉNÉ SZOBOR - ITT VANNAK A MATOLCSY-ALAPÍTVÁNYOK LEGÚJABB KÖLTÉSEI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OROSZI BABETT
2018.05.03.


Kikértük és megkaptuk a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak friss listáit az 5 millió forint feletti költéseikről. A dokumentumokban több érdekes tétel is akad, kiderül belőlük például, hogy az egyik alapítvány összesen 40 millió forintért vásárolt szőnyegeket, de megrendelt egy szobrot is, 63 millió forintért. Két alapítványnál Mészáros Lőrinc emberének is jutott pénz. 

Feltűnően nagy volt a csend a sokak által csak Matolcsy-alapítványoknak hívott MNB-alapítványok körül, így egy héttel ezelőtt felmentünk a honlapjukra, hogy megnézzük, milyen szerződéseket kötöttek 2018-ban. Friss beszámolókat nem találtunk, így elkértük az adatokat.

Az alapítványok listáit szerdán kaptunk meg, és azokban több furcsa tételre bukkantunk. Az például már nyilvános volt, hogy a Pallas Athéné Domus Animae – az alapítvány, amelynek kuratóriumát személyesen Matolcsy György MNB-elnök vezeti – több mint 20 millió forintért vásárolt kézi csomózású szőnyegeket az alapítványok Úri utcai ingatlanába, ahol egy doktori iskola üzemel majd.

Azt viszont eddig nem lehetett tudni, hogy ez valójában nem a végösszeg volt: 2018 februárjában ismét majdnem ugyanennyi pénzt, tehát majdnem 20 millió forintot költöttek szőnyegvásárlásra. Az első, már korábban is ismert szőnyegrendelés 21,5 millió forintról szólt, az új, eddig nem nyilvános rendelés 16,7 millió forintról, a két vásárlás végösszege így már 38 millió forint. (Az MNB alapítványok megerősítették, hogy két külön tételről van szó.)

De nemcsak szőnyegeket vásároltak, 2018 januárjában egy Pallas Athéné szobrot is rendeltek 63,5 millió forintért egy másik ingatlanukba, a Lónyay villába, ahová bútorokat, vagyis “bútor szobrokat” is terveztetnek 34,5 millió forintért.

Sok pénz vándorol az alapítványoktól a Provital Zrt.-hez is. A cég tulajdonosa Antal Kadosa Adorján, akit Mészáros Lőrinc embereként tartanak számon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.