2018. május 8., kedd

LEVÁLASZTANÁK MAGYARORSZÁGRÓL A SZÖVETSÉGESEIT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.05.08.



Az uniós menekültügyi megállapodást szorgalmazó országok minél távolabbra tolnák Magyarországtól és Lengyelországtól a V4 két másik tagját, Csehországot és Szlovákiát, amelyek kevésbé ideologikus alapon politizálnak a migráció ügyében – írja a New York Times. A külföldi sajtóban a tönkre vágott magyar sajtó helyzete sem került le a napirendről


A New York Times közli a Reuters hírügynökség arról szóló, brüsszeli keltezésű beszámolóját, hogy továbbra sem körvonalazódik az egyetértés az uniós országok között a migrációs és menekültügyi politika ügyében, holott erről a június végén tartandó EU-csúcstalálkozón megállapodásra szeretnének jutni. 


Mazsolázhatna is Magyarország a menekültekből

A három évvel ezelőtt kirobbant válsághelyzet után mára megmerevedtek a frontok egyes déli, illetve keleti tagállamok között: az előbbiek mediterrán tengerpartjára érkezik a legtöbb menekült, az utóbbiak pedig – legfőképpen a lengyelek és a magyarok – elzárkóznak attól, hogy befogadják az érkezők egy részét.
A legutóbbi, kompromisszumosnak szánt javaslat arról szólt, hogy a tagországok elutasíthatnák a már Európába érkezett menedékkérők rájuk eső, tisztességesnek tekintett befogadási részarányának egynegyedét, ha cserébe két ellenszolgáltatás valamelyikét nyújtanák. Az egyik lehetőség szerint ők maguk választhatnának ki az Európába még csak törekvők közül számukra elfogadható személyeket, a másik opció pedig az lenne, hogy 30 ezer eurót fizetnének minden egyes olyan személy után, akit egy másik tagállam fogad be.

Szétválasztanák a V4-et

Varsó és Budapest ilyen feltételek mellett is abszolút elfogadhatatlannak minősíti a kötelező kvóták elvét, öt mediterrán tagország viszont azon az alapon utasítja el ezt a konstrukciót, hogy az nem enyhítené eléggé a rájuk nehezedő migrációs nyomást.

A New York Times által közölt Reuters-jelentés szerint a megállapodást mindenképpen nyélbe ütni akaró tagországok diplomatái most arra törekednek, hogy a teljesen elutasító lengyel és magyar állásponttól minél távolabbra tolják, lehetőleg a maguk oldalára állítsák a Visegrádi Csoport másik két, kevésbé ideologikus alapon tartózkodó tagállamának, Csehországnak és Szlovákiának a pozícióját. A helyzetet bonyolítja, hogy Olaszországban még nem sikerült stabil kormányt alakítani a választások nyomán, és egy Itália számára hátrányos ügylet megkötése miatt simán elszállhatnának azoknak az erőknek a kormányzati reményei, amelyek belemennek a rossz alkuba...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.