2018. május 27., vasárnap

MÁR A LAKÁSHITELESEK IS AGGÓDHATNAK A FORINTGYENGÜLÉS MIATT

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.05.27.


Drágulnak az élelmiszerek, a nyaralási és utazási költségek, de a lakáshitelek törlesztői is emelkedésbe fordulnak a forintgyengülés miatt. Összeszedtük, hogy kik aggódhatnak.

Az elmúlt hetekben a forintgyengülés következtében az euró árfolyama a korábban megszokott 310-es szintről 320 forintra emelkedett. Az alig tíz forintos elmozdulásnak a látszólagosnál jóval nagyobb jelentősége van, hiszen két éve nem volt ilyen drága az euró.

A forintgyengülés nem a magyar gazdaságból indult ki, hanem elsősorban a török belpolitika és a hanyatló török líra miatti aggodalom gyengített meg néhány, vele egy kalapban lévő feltörekvő piaci devizát – így a forintot is.

Ugyanakkor a devizapiaci válság nem egyformán érinti a kelet-európai devizákat, a cseh korona és román lej is tartotta magát, míg forint és a lengyel złoty inkább gyengült.

Az MNB a héten léphetett volna a forint érdekében, ám nem tette; a Monetáris Tanács nem emelte a történelmi mélyponton lévő 0,9 százalékos alapkamatát, amivel
segíthette volna a forintárfolyam konszolidálódását.


A jegybank számára ugyan elvileg az infláció féken tartása az elsődleges feladat, de a forintgyengülés miatti esetleges inflációs nyomást jelenleg nem tartják fenyegetőnek. A másik lehetséges válasz a jegybank beismert növekedésserkentési politikájával lehet összefüggéseben. A kormány a következő négy év mindegyikére négy százalékos vagy azt meghaladó növekedést szeretne elérni, ehhez a lakossági fogyasztás magas szinten tartására lenne szükség, amihez a jegybank a kamatszint alacsony tartásával járulhat hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.