2018. május 22., kedd

MELLÁR TAMÁS: MOST NEM PÁRTOKAT KELL ÉPÍTENI

SZTÁRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2018.05.21.


A Párbeszéd-frakció „megmentője” szerint nem az a baj a pártokkal, hogy pártként funkcionálnak, hanem, hogy pártelitekké váltak. Ezért most nem új pártokat kell csinálni, és nem a pártoknak kell összefogni, hanem a pártok és a civil társadalom egymásra találására van szükség. Interjú.

Mit tart értéknek, amit köztudottan konzervatív emberként képviselni kíván egy baloldali frakcióban?

Azt gondolom, a Párbeszéd-frakció nem kifejezetten baloldali. Karácsony Gergely szociális társadalomról szokott beszélni, ez az én értelmezésemben nincs messze a szociális piacgazdaságtól, a skandináv jóléti modelltől. Mivel ez abszolút piacgazdasági alapelveken nyugszik, nem nevezném baloldalinak, inkább középutasnak mondanám.

És ha konkrét ügyekben gondolkozunk?

Nagyon fontos lenne visszaállítani a többkulcsos szja-rendszert, ez sokkal igazságosabb jövedelemelosztást jelentene. Az alacsony jövedelmeket sújtó áfát csökkenteni kellene, és a társasági adózást is kétkulcsossá kellene tenni, hogy arányosabb legyen a közterhek megoszlása.

A gazdasági kérdéseken kívül még mire helyezné a hangsúlyt a Párbeszéd-frakcióban?

Legfontosabb az oktatás, ami szintén nem bal- vagy jobboldali kérdés. Egyetemi tanárként látom, de igazából a vak is látja, hogy úgy rossz most ez a rendszer, ahogy van, teljesen át kéne alakítani. Természetesen a demokrácia visszaállítását, és a nemzeti intézmények (versenyhivatal, KSH, ÁSZ stb.) átlátható működésének visszaállítását, az állami szervek ellenőrzését sem téveszthetjük szem elől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.