2018. május 9., szerda

MIKOR LESZ TUMULTUS A HATÁRON?

AZ ÉN PPÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.05.09.


Az autóval nyaralni indulóknak érdemes figyelni ezekre a dátumokra.

Alighanem nagyon sok autós bosszankodott már, hogy ki- vagy akár hazafelé utazva váratlan tumultus fogadta a határon. Az ilyen esetek elkerülése érdekében célszerű figyelni azokra az időpontokra, amikor az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel ütközhet valaki ilyen jelenségbe. A központi intézkedések ellen persze nincs mit tenni.

Tavaly hatalmas fennakadásokhoz vezetett, amikor – a kormány indoklása szerint az Európai Unió Tanácsának nyomására – bevezették a kötelező szisztematikus határellenőrzést. Ez az eljárás azt jelenti, hogy minden uniós és harmadik országbeli állampolgárt kötelezően ellenőrizni kell a schengeni határokon való ki- és belépésnél. Nyilvánvalóan a kialakult kaotikus helyzet miatt 2017 májusában felfüggesztették a totális kontrollt, helyette célzott határellenőrzést alkalmaztak. Ezt azután novemberben visszavonták (újraéledt a teljes ellenőrzés).

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a www.police.hu oldal Határinfo rovatában, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók.

Már megjelent azonban a Hivatalos Értesítőben a belügyminiszter 9/2018. utasítása, amely szerint 2018. május 18-a és 2018. október 31-e között a „határforgalom intenzitásához igazodva” a rendőrség célzott határforgalom-ellenőrzést végez a schengeni külső (magyar–horvát, magyar–román, magyar–szerb, magyar–ukrán) határon található közúti, vasúti és folyami határátkelőhelyek kilépő-belépő oldalán.

Azt még nem lehet tudni, hogy ha a beígért Stop Soros törvény valóban megszületik, a rendőrség hogy fogja ellenőrizni, hogy a határ felé tartó autókban nem ül-e valaki, akinek a belügyminiszter (a törvényjavaslat szerint az ő hatásköre lesz) megtiltotta, hogy 8 kilométernél közelebb menjen a határhoz. Lehet, hogy újra megismerkedünk a harminc éve elfelejtett határsáv-ellenőrzési pontokkal, ami éppenséggel szintén nem gyorsítaná meg a határforgalmat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.