2018. május 7., hétfő

ŐK MŰKÖDTETIK A NER ÜZLETI HÁTORSZÁGÁT: BEMUTATJUK A AZ OLIGARCHA UTÁNPÓTLÁS-VÁLOGATOTTAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.05.07.


42 éves, jogot végzett férfi – így fest a NER másodvonalbeli haszonélvezőinek átlagos pedigréje. Akad köztük ibizás party-arc éppúgy, mint második generációs kisvárosi ügyeskedő. Van, aki egykori strómanból emelkedett menedzserré, akad, aki megmaradt a strómanságnál, s olyan is van, akire jó eséllyel az OTP-vel konkuráló gigabank kialakítása vár. Ismerje meg alaposabban a B-kategóriás tenderarisztokratákat!

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István, bár kapálóznak még a közszereplő titulus ellen is, erős celebek lettek közéleti kapcsolatrendszerük és gazdasági befolyásuk okán. Csakhogy egymagukban ők sem képesek működtetni szerteágazó érdekeltségeiket. Szárnysegédeik egy része szintén jó úton van a hírnév irányába, másokról ellenben alig hallani. Ezt a második vonalat mutatjuk most be, hiszen a maguk módján majdnem olyan fontosak, mint azok, akik a network tetején ülnek. Nélkülük nem működne a Nemzeti Együttműködés.

Egyikük sem eredeti szakterülete ismert kiválósága, a jobbakat is a középszerbe sorolják ismerőik. Az életrevalóbbja pedig inkább ügyeskedett, mint sem maradandót alkotott volna (például bankok lehúzása milliárdos ingatlanhitelekkel). Önmagában a szaktudás tehát aligha oka a csatasorba állításuknak. Leginkább a lojalitáshoz való viszony lehet a rendező elv: van köztük, aki már szárnypróbálgatásai során is oligarcha-utaskísérő volt, mások ellenben két vagy még több úr szolgái. Ők a rugalmasságukat kamatoztatják.

A politikai elemzők hozzáállástól függően sopánkodnak vagy kárörvendenek, hogy a Fidesz elvesztette valahai fiatal bázisát. Ez azonban nem teljesen igaz a Fidesz-közeli oligarcha-segéderőkre. Bár nem karonülők: ahogy említettük, az átlagéletkoruk 42 év, jócskán akad közöttük harminceleje-korú is. Ráadásul a NER nyolcadik évében járunk, a kezdetekkor sokuk papírján éppen csak hogy megszáradt az alma mater pecsétje. Ehhez képest került mit aprítani a tejbe: Gellért-hegyi iroda, Aston Martin, vitorlás kalandozások, bérelt kisrepülők szegélyezik az útjukat.

A valahai fidesz-közeli élcsapathoz képest – ide értve a kiérdemesülteket: Simicska Lajost és Spéder Zoltánt éppúgy, mint a befolyása teljét élvező Mészáros Lőrincet is – szembetűnő változás, hogy eltűntek a magukat mélyről felküzdő üzleti macherok. A kevés nem-értelmiségi csapattag (Paár Attila például) is második generációs „gazdag”, a legtöbben pedig úgynevezett polgári családból származnak. A pécsi ciszterek gimije az új Teleki Blanka!
Bár természetesen olvastuk, csak jó értelemben inspirálódtunk az Index remek cikkéből, amelyik Mészáros Lőrinc segéderőiből állított össze egy labdarúgó kezdőcsapatra valót Gázszer FC néven. Teljesen véletlenül mi is 11-es keretet számoltunk össze. Viszont nem csak Mészáros-szárnysegédekből, hanem Tiborcz István és a Rogán-Habony-kör kültagjaiból is. Íme, a mi válogattunk:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.