2018. május 17., csütörtök

SZÁMTALAN A A SOROS ELÜLDÖZÉSÉT ELEMZŐ KÜLFÖLDI TUDÓSÍTÁS - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.05.17.


A vasfüggöny lebontása óta Orbán Viktor tett szert a legnagyobb hatalomra Magyarországon – közöl hosszú elemzést az utóbbi évtized viharos és rendszerszerű átalakításáról.

A Bloomberg hírügynökség,tényként közli azt is, hogy kitűzött tervének megfelelően illiberális állammá alakította át országát a kormányfő. S ezzel gyakorlatilag európai polgárháborút indított el, amelyben - miközben egyre több szövetségese lesz, addig - az Emmanuel Macronnal való éles különbség egyre szembetűnőbb. A Brexit, Kína megerősödése, a populizmus terjedése Washingtontól Varsóig mind azt bizonyítja, hogy Orbán jó úton halad. S nemcsak a kelet-európaiakat, de Nyugaton a szélsőséges erőket is inspirálta Orbán politikája. Nem beszélve a német belügyminiszterről, Horst Seehoferről vagy éppen Trumpelnök egykori nemzetbiztonsági stratégájáról, Steve Bannonról, aki egyenesen igazi hősnek nevezte őt. A cikk átfogóan értékeli eredményes gazdasági intézkedéseit, amelyek összességében növekedéshez és béremelésekhez vezettek, noha, jegyzi meg, elharapózott a korrupció. Másrészről hatalmát bebiztosította az igazságszolgáltatás és a média felől is, s eközben fojtogatja a civileket, aminek következtében Soros agyőt intett, és a minőségi egyetemi oktatást – tekintve a CEU-t – Bécsbe száműzi. S tud egyáltalán tenni valamit az Európai Unió? Lengyelországhoz hasonlóan megvonhatják a szavazati jogunkat, de ennek aligha lesz tényleges következménye, hisz az érintettek kölcsönösen megígérték, élnek vétójogukkal. Aminek hatása lehet, az a 2020-as uniós költségvetés megnyirbálása. A baj az, hogy 8 éven át aludtak az uniós volánnál ülők, és eközben Orbán akadálytalanul megvalósíthatta tervét, az illiberális társadalmat.

A The Economist Orbán varsói látogatásából vont mérleget, megállapítva, hogy míg a 18 században a magyar-lengyel két jó barát az oroszok ellen vívta közös és dicső harcát, most épp ennek a fordítottja történik, hisz együtt bontják szét a liberális demokráciát, s vívták ki az Európai Bizottság haragját. Emlékeztet Jaroslaw Kaczynsky elhíresült mondatára 2011-ből, miszerint eljön az az idő, amikor Varsóból is Budapest lesz. A szerkesztőségi cikk szerint Orbán még ennél is továbbment, méghozzá lefelé csúszva az autokrácia útján. Ami végül ahhoz vezetett, hogy Soros is jobbnak látta továbbállni, s Berlinbe áthelyezni központját. Lengyelország is efelé tart, hisz például pár napja a rendőrség egy, a Karl Marxról szólt konferenciát szállt meg ellenőrzés céljából, később a belügyminiszter bocsánatot kért. A The Economist szerint, sem a 7-es cikkely, sem az új uniós büdzsé tervezett változtatása nem hoz eredményt a két ország vétójoga miatt. S amúgy is, Orbán Viktor most aratott földcsuszamlás szerű győzelmet, a Jog és Igazságosság Pártja pedig messze a legnépszerűbb Lengyelországban. Ráadásul ők egymást is támogatják, megerősítik. Ugyan miért váltana irányt Kaczynski?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.