2018. május 14., hétfő

SZÜLETETT LÚZEREK - SZEREMLEY HUBA CSŐBE HÚZHATTA A BRÓKERCSALÁSOK ÁLDOZATAIT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: RAJNAI ATTILA
2018.05.14.


Guy Ritchie vagy Quentin Tarantino is megirigyelhetné azt a történetet, amelyet egy magyarországi csalássorozat tizennégy vádlottja írt – csak éppen nem egy filmforgatókönyvben, hanem a valóságban. A főszereplők remekül játszották a szerepüket: behajtókat, brókercégek áldozatait, gyémántszakértőket, az egykori Quaestor-vezér ügyvédjét. A színjáték célja az volt, hogy a valódi károsultaktól pénzt csikarjanak ki arra hivatkozva, hogy vissza tudják szerezni elbukott befektetéseiket, mert ismerik Tarsoly Csaba, Bróker Marcsi vagy éppen a Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonosának titkos rejtekhelyét. A csalók hitelességét több esetben is Szeremley Huba badacsonyi borász igazolta. Legalábbis a vád szerint, Szeremley ugyanis mindent tagad. A több mint kétszázmilliós kár azonban nem fikció.

– A vádlottak jól ismerik egymást, nagyrészt rokonok, nem egy közülük visszaeső, akik hasonló bűncselekményeket már korábban is elkövettek – kezdte nemrég a vádirat ismertetését a Karcagi Járási Ügyészség ügyésznője a Kecskeméti Járásbíróságon, ahová azért került az ügy, mert a vádlottak között akad egy ügyvédnő, akinek a párja a Szolnoki Törvényszéken bíró. A csapatot az elsőrendű vádlott, R. Tamás szervezte meg, a károsultak pedig azok közül kerültek ki, akiknek behajthatatlannak tűnő követelésük volt bűnügyi hírekből jól ismert magánszemélyekkel vagy látványosan elbukó, befektetésekkel foglalkozó cégekkel szemben.

A banda első áldozata egy Gyulán élő német állampolgár volt, aki százezer eurót adott kölcsön magánszemélyeknek, de adósai a pénznek csak egy részét fizették vissza neki. A férfi nem a bírósághoz, hanem R. Tamásékhoz fordult segítségért. R. Tamás azonban ehelyett valójában társaival együtt lehúzta a német férfit. Miután beférkőzött a bizalmába, beavatta egy zsíros, nagy haszonnal kecsegtető üzletbe, amelynek keretében jóval a piaci ár alatt tudnának értékes gyémántokat venni. R. Tamás az első gyémánt megszerzésére 15 ezer eurót kért a férfitól, majd lebonyolítottak előtte egy színlelt vásárlást egy rózsaszín kő megvételével. Aztán folytatták a szélhámosságot: egy másik vádlott, aki szakértőnek adta ki magát, bevizsgálta a követ, és nagyon értékesnek találta, de ahhoz, hogy azt drágán lehessen értékesíteni, előbb csiszoltatni kell – közölte. A német férfi adott is a csiszoltatásra újabb 15 ezer eurót, majd R. Tamás újabb kövek megszerzésére további 30 ezer eurót vett át a Gyulán élő férfitól. Utóbb egy királyi ezüsttálalónak nevezett hamisítvány megvételére vették rá, majd előadták, hogy létezik egy csodálatos kő, amelynek fekete párduc a neve, és több mint 200 millió forintot ér, de ezt csak Hollandiában lehet csiszoltatni. A német férfi pedig fizetett, mint a katonatiszt. Amikor éppen nem volt jobb ötletük, valamelyik vádlott azzal kereste meg az áldozatot, hogy R. Tamást az ügyek intézése közben külföldön letartóztatták, és csak ötvenezer euró óvadék fejében helyezik szabadlábra. A férfi újra és újra fizetett, a végén még az autóját is elzálogosította...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.