2018. május 17., csütörtök

TGM: A BOLOND KÁSLER ÉS A MAGYAR ÁLLAM

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.05.17.


Tamás Gáspár Miklós alaposabban szemügyre vette a kormánynévsort, és máris kénytelen korrigálni magát.

Tegnapi cikkemben akaratlan hibát követtem el, amiért elnézést kell kérnem a nyájas olvasótól. Az írás korábban keletkezett, ezért mondhattam, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „jobban vasalt minisztereket” készül kinevezni, hiszen akkor még nem hittem el, hogy „a bolond Káslert” – így nevezik orvosi körökben – csakugyan megteszi amolyan csúcsminiszternek, aki majd az egészségügyért, a szociális ügyekért, a köz- és fölsőktatásért, a magyar kultúráért és tudományos kutatásért fog felelni. (A teljes csődöt mondott Palkovics László pedig valami találékonysági minisztériumot kapott. És az új miniszter, Bártfai-Mager Andrea? Akinek az üzleti kapcsolatai, hát hogy is mondjam csak...? Atyaúristen.)

Dr. Kásler Miklós még dr. Mikola „szinglihorda” Istvánt is fölülmúlja műveltségben, racionalitásban, tudományosságban, világ- és életismeretben. Dr. Kásler, ez a különös ember sajátságos kijelentéseiről lett híres pillanatok alatt (belőlük szemelvényeket láthat itt és itt).

Állítása Einstein relativitáselméletéről (marhaság), állítása Heisenberg bizonytalansági elvéről (vö. itt, ez is marhaság), állítása a százmillió nigériai AIDS-esről, akik majd jól megerőszakolják és megfertőzik fehér asszonyainkat és lányainkat (marhaság + nemzetközi botrány), állítása arról, ha nem lenne abortusz, akkor húszmillió magyar volna (marhaság), állítása az ősrobbanásról (marhaság), állítása arról, hogy a görögök óta semmi említésre méltó nem történt a filozófiában (marhaság), állítása arról, hogy a nőkkel élő férfiak a nők miatt élnek kevesebbet (marhaság), arról, hogy tinédzser lányok kábítószeres orgiákban fetrengenek a diszkóban (!), és emiatt nem tudják, ki lesz születendő gyerekük apja (marhaság), állításai a Tízparancsolat gyógyhatásáról (marhaság + istenkáromlás) stb., arról árulkodnak, hogy ez az ember babonás, rigolyás, tudatlan, zakkant analfabéta.

Ilyen pasasnak van orvosi diplomája! És az ilyenből lesz miniszter.

Evvel a műveltséggel nem lehetne hivatalsegéd a minisztériumi postázóban, de miniszter – a legfontosabb tárcánál! – lehet.

Epés tárcaírók heti témája évekre biztosítva van. De hát hogyan lehetséges ez?

Kósa Lajos értelmetlen mondatain is rengetegen mulattak, de Kósa Lajos – bár pénzéhes, mint a többiek – alapjában nem volt egyéb, mint nem túl rosszakaratú, kedélyes, egyszerű bumburnyák. Nem számított sose, akármennyire fölvitte (látszólag) Isten a dolgát. Szijjártó, aki az arcátlan ripők hálás szerepét játssza a nemzetközi diplomáciai porondon – de sajnos túl robotszerűen, gépiesen, unalmasan –, szintén nem számít, akármennyire szégyenletes és kompromittáló, amit művel, hiszen ő csak „szerv”, szócső, zombifikált biorobot.

De Kásler dr. valódi személyiség, a bölcselkedő „politikus csizmadia” ismeretes típusából. Mindenkinek a gyerekkorában volt olyan Jenő bácsi, aki közölte, hogy Heisenberg bizonytalansági relációja közvetett istenbizonyíték (én tizenöt éves koromban Kolozsvárt az amatőr tenorista borbélytól hallottam, aki apámat szokta volt borotválni néha).

Hogy a csudába nevezhet ki ilyen embert Orbán Viktor miniszterelnök, akinek végtére is az a híre, hogy értelmes fickó. (Bár hallom, hogy újabban Yuval Noah Harari könyveiért rajong: ez híg történetfilozófiai limonádé, nem méltó olyan fiúhoz, aki diákkorában Gramscit olvasott.)

Vagy talán ez „a kifürkészhetetlen, szeszélyes, titkolózó zsarnok” gesztusa? Vagy nagyon is megjósolható? Úgy volt, hogy a tárcát Novák Katalin államtitkár kapja, aki profi köztisztviselő, konzervatív, jól tud franciául (nagy szó ez a magyar jobboldalon vagy akárhol Budapesten), állítólag eszes és kedves asszony, bár hű Orbán-lojalista. Orbán nyilván attól tartott, hogy ez a rokonszenves nő esetleg népszerű lehet. Ez tűrhetetlen az olyan államban, mint Orbáné.

Inkább kinevez egy sültbolondot, aki állandóan botrányba és szégyenbe kavarja majd a magyar államot. Egyelőre csak a magyarországi honpolgárok előtt égette le véglegesen még meg se alakult kormányát, amelyben az egyetlen valódi egyéniség (Orbán Viktoron kívül) csak dr. Kásler, aki azonban – sajna, sajna – kótyagos.

De a magyar államot mások is lejáratják:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.