2018. május 16., szerda

ÚJ MAGYAR LETELEPEDÉSI PROGRAMOT HIRDET AZ ÜZLETEMBER, AKI BENNE VOLT A KÖTVÉNYPROGRAMBAN IS

444
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2018.05.16.


A Fidesz választási győzelme után alig két héttel, a Széchenyi-fürdő és Mátyás-templom fotóival illusztrálva jelent meg egy hirdetés az egyik legnagyobb kínai közösségi oldalon: új bevándorlási program indul Magyarországon.

A letelepedésikötvény-program lezárása óta ez „a legjobb ár-értékű arányú” program, írja a konstrukciót hirdető hongkongi cég. A vállalkozás tulajdonosa Lian Wang kínai üzletember, aki részt vett a tavaly felfüggesztett kötvényprogramban is. Az új programot ingatlanbefektetési bevándorlásnak hívják, és 25 millió forintnyi ingatlanbefektetés és 50 ezer eurós (15,7 millió forintos) ügyintézési díj ellenében kínál magyarországi tartózkodási engedélyt.

Bár a magyar kormány eddig semmit nem közölt egy új bevándorlási program indulásáról, a hongkongi cég szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal folytatott tárgyalások garantálják a projekt működését. A Bevándorlási Hivatal azonban azt írta a Direkt36-nak, hogy nem áll kapcsolatban a programot reklámozó céggel, nem kötött megállapodást és nem vállalt garanciát. Wang cége nem reagált a megkeresésünkre.

Az új programról már hónapok óta beszélnek a piacon, mondták a Direkt36-nak olyan ügyvédek, akik külföldiek magyarországi letelepedésével foglalkoznak. A konstrukció ugyanazt a törvényi lehetőséget használja ki, amelyre korábban a letelepedésikötvény-program is épült.

A Rogán Antal által kezdeményezett, 2013 és 2017 között működő kötvényprogram az elmúlt évek egyik legellentmondásosabb kormányzati projektje volt. Míg a kormány évek óta harcias migránsellenes kommunikációt folytat, tehetős külföldiek a kötvényprogramon keresztül 250-300 ezer euróért (78-94 millió forintért) vásárolhattak magyar papírokat, többnyire offshore-cégeken keresztül. A programban közel húszezer EU-n kívüli állampolgár kapott magyar letelepedési engedélyt, köztük olyanok is, akik komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek az ország és az EU számára.

Az elmúlt években számos cikk mutatta be, hogy kötvényprogramban óriási bevételt szerző vállalkozók kapcsolatban állnak vezető politikai szereplőkkel, többek között Orbán Viktor kabinetjét vezető miniszterrel, Rogán Antallal és a miniszterelnök informális tanácsadójával, Habony Árpáddal.

Bár a kötvények árusítását tavaly március 31-én felfüggesztették, pár hónappal később már rebesgették, hogy csak átmenetileg állt le a program. „Meg tudja azt ígérni, hogy a letelepedési kötvényeket nem vezetik vissza a választás után?” – kérdezte tavaly júniusban a HírTV Orbán Viktort, de a miniszterelnök nem adott erre egyértelmű választ.

Ismét "nemzetgazdasági" érdek
:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.